Als er een ouder iemand sterft, is dat alsof er een grote bibliotheek afbrandt. De ouderen hebben enorm veel kennis van het leven en dat beseffen we ons vaak niet altijd. We laten onze oma liever wegkwijnen achter de geraniums in een verzorgingstehuis omdat we ons eigen leventje zo belangrijk vinden. Beschamend, want we kunnen veel leren van de levenservaring die ze hebben. Aegri Somnia (Latijns voor De zieke Dromen) uit Spanje, beseft dat maar al te goed. Ze hebben met Ad Augusta per Angusta (Latijns voor ‘Naar hoge plaatsen, langs smalle wegen’) een compilatie gemaakt van Spaanse volksliedjes. Ze stammen uit eind 19e en begin 20ste eeuw en zijn van generatie op generatie doorgegeven.

Christina Galvan en Nightmarer hebben onder de naam Aegri Somnia deze volksliedjes gemoderniseerd door elektrische gitaar en een snufje elektronica toe te voegen. De basis blijft natuurlijk de zang en het keukengerei; vroeger werden deze liedjes gezongen tijdens huishoudelijke klusjes (honderd jaar geleden hadden ze nog geen Bluetooth speakers namelijk), dus werd er gezongen tijdens het koken, schoonmaken, tijdens de was en werd er met geklap, lepels of vijzels een ritme aangegeven en zo verliep de tijd wat sneller. Op deze plaat worden er lepels gebruikt, een ijzeren kleine vijzel, een vierkante tamboerijn en twee schelpen. Interessant om te weten, maar op de plaat hoor je het maar weinig. De elektrische gitaar drukt die rare geluidjes naar de achtergrond, wat jammer is want juist die geluidjes dragen nog meer bij aan dat folky gevoel. Let wel: Nightmarer bespeelt zijn gitaar met uiterste precisie, maar niet alles hoeft elektrisch bespeeld te worden. Behalve het nummer La Culebra (De Slang) dan: de dreigende elektrische gitaarmelodie die zich om de zangmelodie kronkelt zorgt voor kippenvel. Nog een kippenvelmoment: Het nummer La Deshonra: een verhaal over het geloof en Christina zingt ingetogen, beheerst en roept met haar melodie een melancholieke sfeer op, die je heel het nummer niet meer loslaat.

Aegri Somnia hebben een mooi eerbetoon gemaakt met Ad Augusta per Angusta. De personen die deze liedjes nog steeds zingen tijdens de huishoudelijke klusjes, hoeven voorlopig geen Bluetooth speaker aan te schaffen. Ze hebben volgens mij ook geen flauw idee wat dat betekent. En dat is prima zo.