Wie de naam Alanis Morissette hoort denkt al vrij snel terug naar de jaren negentig. In 1995 brak zij door met het album Jagged Little Pill, waar heel wat flinke hits vanaf kwamen. Velen zullen toen hebben meegebruld met “You Oughta Know” en geweten hebben hoe “Ironic” het allemaal was. Nu is er dit jaar een nieuw album verschenen en dit is niet het enige waarmee ze de fans is komen verblijden. Poppodium 013 kondigde vol trots de enige Nederlandse show aan!

[singlepic id=20270 w=320 h=240 float=left]Of het vanavond veel meezingen wordt is nog onbekend. Hiervoor moet de uitverkochte zaal van 013 nog even geduld hebben. Voor het voorprogramma heeft Alanis het behoorlijk persoonlijk gehouden. Niet een of andere lokale band of iemand die op hetzelfde platenlabel zit. Nee, Alanis heeft haar eigen man meegenomen op deze tour. Onder de naam Souleye betreedt hij het podium om zijn kunsten te laten horen. Geen rockband, geen singer/songwriter, maar rapmuziek klinkt door de 013. Souleye is een rapper en zorgt er voor dat het publiek wordt opgezweept met flinke beats en raps. Onder begeleiding van een DJ laat hij zijn kunsten horen. Zijn raps zitten gevuld met een boodschap die er soms door de harde beats niet geheel uitkomt. Wel is hij een echte performer en gaat beweeglijk op het podium heen en weer. Ook geeft hij zijn DJ de tijd om te mogen beatboxen en zelf mag hij graag wat freestylen. Er is een goede chemie tussen de twee mannen, waardoor het half uur durende optreden vlot en goed verloopt. Of het publiek op een rapper als supportact heeft zitten wachten is echter wel de vraag….

Vervolgens wordt er snel nog wat omgebouwd zodat de Canadese zangeres het podium kan betreden. De technici zijn redelijk vlot en alles lijkt al snel gereed, waardoor de verwachting is dat ze zelfs voor 21.00 al zou kunnen beginnen. Echter moet de zaal nog even geduld hebben, want rond 21.15 uur blijkt de show pas te beginnen. Onder luid gejuich wordt de band ontvangen en deze zetten meteen het nummer “I Remain” in. Echter laat Alanis Morissette zich nog niet zien. Wel horen we haar stem en ze zal dan ook vanuit de coulissen de eerste tonen uitvoeren. Niet heel veel later krijgen we haar wel te zien, wat natuurlijk een flink applaus oplevert. Het openingsnummer komt van haar nieuwe album “Havoc and Bright Lights”, wat in augustus is verschenen. Na nog een nummer van dit album te hebben gespeeld is er tijd voor het oudere werk.

Aan de gemiddelde leeftijd van de bezoekers te zien zijn er veel opgegroeid met het album “Jagged Little Pill”. Velen hebben dit album ongetwijfeld grijs gedraaid in de jaren negentig en zijn erg nieuwsgierig of er vanavond nog wat van deze nummers voorbijkomen. Het antwoord is hierop overduidelijk JA! Het wordt vanavond een avond vol sentiment, want Alanis schotelt de bezoekers al snel de hits “All I Really Want” en “You Learn” voor. Ondertussen verkent de Canadese onrustig continu het podium. Ze loopt maar houterig op een neer om praktisch elke keer weer dezelfde pose aan te nemen. Alsof plichtmatig de hoeken van het podium geraakt moeten worden. Opmerkelijk voor een artiest die al lang de sporen in de muziek heeft verdiend.

[singlepic id=20267 w=320 h=240 float=right]Er is vanavond ook genoeg te genieten van Miss Morissette. Een mooie aaneenschakeling van oud en nieuw materiaal zorgt voor een sterke show. Alanis is goed bij stem en ook haar band laat een prima geluid horen. Er is helaas weinig interactie met het publiek, maar deze mag wel smullen van alle hits van “Jagged Little Pill”. “Ironic” wordt bijvoorbeeld door het publiek luidkeels meegezongen en ook “Head Over Feet” is alom bekend. Het nieuwe materiaal is prima tussen deze klassiekers gepropt zodat we ook horen waarmee de zangeres nu bezig is.

Een hoogtepunt van de avond is toch wel “Uninvited”, waarin zowel zang als muziek perfect bij elkaar passen. Dit nummer van de soundtrack van “City of Angels” maakt dan ook veel indruk in Tilburg. Des te groter is dan ook het applaus naderhand. Vervolgens is het wederom meebrullen met haar grootste hit “You Oughta Know”. Na anderhalf uur spelen zit de reguliere set erop, maar er zit natuurlijk veel meer in het vat. Er wordt een kruk neergezet en eigenlijk weet iedereen al wat er volgt. Een kleine intiemere set. Alanis Morissette was eens een van de deelnemers van de befaamde MTV Unplugged-sessies en vanavond wordt dit met een drietal nummers dunnetjes overgedaan. Ook nu draait het om het oudere materiaal.

Officieel heet deze tour de “Guardian Angel”-tour, maar stiekem zou deze best de “Jagged Little Pill”-tour of “Old & New” mogen heten, aangezien de balans bijna gelijk is. De 90’s zijn qua feesten overal te beleven. Helaas gaat het dan vaak om de house-artiesten en niet om andere artiesten die in deze periode enorm populair waren. Gelukkig is er dan de 013 die met Alanis Morissette deze periode laat herleven. Oftewel zoals de zangeres zelf deze mooie avond afsluit met “Thank You 013”!

[nggallery id=1719]