alestorm-7-BorderMakerKunnen we kinderen!? Alestorm mocht afgelopen zondag ruim anderhalf uur lang het nieuwe Doornroosje kapen met hun aanstekelijke Pirate Metal. Aan boord, het nieuwe album Sunset on the Golden Age waarvan bijna alle nummers de revue passeren. Samen met pareltjes als Keelhauled, Shipwrecked en Captain Morgan’s Revenge de ingrediënten voor een uitbundig feestje. Helaas mag de bar aan het drumstel niet door ons gebruikt worden, al schenkt men tijdens de toegift wel gratis bier. ”With a bottle of rum and a yo ho ho!”

Nog voor de mannen opkomen en landgenoten the Proclaimers met Letter to America door de speakers klinkt, begeven de eerste crowdsurfers zich over de uitgedoste menigte. Ooglapjes, kromme zwaarden, piratenhoeden… Het zou niet eens vreemd zijn als er ergens een chagrijnige papegaai opduikt. De originaliteit prijs gaat naar Reem die per boot naar Nijmegen is gekomen met een houten poot. Respect. Tijdens het rondkijken in de bijna uitverkochte, nieuwe zaal valt vooral de hoogte op. Vergelijkbaar met 013 bevindt zich achterin een ruim balkon. Daar tegenover zien we een breed podium, zonder barriers. Waardoor de stagedivers al snel hun plekje vooraan weten te bemachtigen. Security probeert vervolgens tevergeefs via signalen, vergelijkbaar met het taxiën van een vliegtuig, de crowdsurfers veilig te begeleiden naar de uitgangen. Band, beveiliging en publiek helpen elkaar waar nodig. alestorm-23-BorderMaker

De Brostep intro zorgt onmiddellijk voor verbroedering onder het publiek. Zo denkt het Schotse vijftal er ook over. ”We’re here to drink your beer!”, deelt fontman Cristopher Bowes joviaal mee. Het is dan ook de slogan van nieuwe single Drink. Meer hoeft het niet te zijn voor Alestorm. What’s in a name trouwens. Wanneer iemand de guts heeft om het podium op te rennen en drank te tappen uit één van de flessen hangend aan het drumstel, keurt Bowes het goed vanwege zijn cheekyness. Nee, de sfeer is erg luchtig. De band maakt er een geinige show van. Bowes met grauwend Schots accent, kilt en stoere Keytar trekt als frontman uiteraard de meeste aandacht naar zich toe maar gitarist Dani Evans weet ook de show te stelen. Niet alleen omdat hij een dwerg is maar vooral vanwege zijn powermetal speelstijl. Samen met de accordeon-achtige keyboardklanken krijg je dat feestgevoel. Iets wat een band als Korpiklaani ook teweeg kan brengen.

Dan gaan tijdens Back Through Time, titeltrack van het derde album, de voorste rijen spontaan op de grond zitten en begint men gezamenlijk te roeien. Is wel wat anders dan die verplichte zitmomenten tijdens concerten. In volle vaart gaat de band verder met Nancy the Tavern Wench, want naast al het drinken moet er uiteraard ook gegeten worden. Al lijkt men meer zin in bier en tieten te hebben, wanneer de mannen de bekende melodie spelen tussen twee songs door. ”So my friends, are you ready for the wee party?” Na nieuweling Surf Squid Warfare zorgt de Rumpelkombo van Keelhauled en the Huntmaster voor meer massaal gefeest. ”With the power of Ale, you cannot fail!” Eén opmerking gaat uit naar the most chilled out circlepit. ”Are you getting off on this?”, vraagt Bowes benieuwd. “Well it’s a new venue, so you could be the fist ones having sex here.”, vervolgt de zanger kostelijk.

alestorm-16-BorderMakerRookmachines gaan als kannonen over de voorste rijen terwijl de band terugkomt voor een stevige toegift. ”With a hi hi ho and a hi hi hey!”, bombardeert Alestorm ons met 1741 (the Battle of Cartagena), een epische track van de nieuwe plaat met onverwachte grunts van de tengere toetsenist. Wolves of the Sea gaat vrolijk maar vervaarlijk verder inclusief steeldrum break. Vrolijk blijft het tijdens Captain Morgan’s Revenge, wanneer zich een wall of death voordoet. Kielhalen die hap! Al blijft de security op stand by, echt hard gaat het er nooit aan toe. Een onfortuinlijk neerkomen hier en daar nagelaten. Het zal de alcohol wel zijn die door de aderen stroomt.

Evans laat zijn gitaar razen, Bowes valt bij met zijn keytar en met z’n allen zingen we ”Rum, Rum, Rum, Ahoy !!” Leden van de bands uit het voorprogramma komen het podium op en gieten blikjes bier leeg. Geen echte rum, piraten moeten ook aan hun centjes denken. Het genot is er niet minder om! Pirates are all we can be, voor vanavond dan tenminste. De zaal Doornroosje, zonder barrières heeft het bovendien knap vol gehouden. Goede service, prima accommodatie en technisch dik in orde!