Z[singlepic id=19902 w=320 h=240 float=left]ul je altijd zien dat we te laat komen voor Long Distance Calling. Met dank aan verkeer, parkeerdrukte en de rij voor de deur van 013. Hebben toch nog twee nummers mee kunnen pakken (en achteraf blijken er maar vijf nummers gespeeld te zijn). Met het psychedelische in een eruptie eindigende ‘Apparations’ en sfeervolle ‘Metulsky Curse Revisited’ laten de heren in korte tijd horen een prima opwarmer te zijn voor wat er komen gaat. Hoewel in korte tijd ook relatief is, want Long Distance Calling kent namelijk geen korte nummers.

Na het geweldige optreden eerder dit jaar in Antwerpen waren we benieuwd hoe Anathema het er deze keer vanaf zou brengen. Zeker omdat het aangekondigd werd als een speciaal concert die opgenomen zou worden voor hun live Blu Ray. Gevolg; speeltijd tweeënhalf uur. Negatief gevolg; het constant vragen om mee klappen en reageren van het publiek. Het vooraf aangekondigde geheel spelen van “Weather Systems” blijkt ook niet helemaal waar, net als de aankondiging (via mail) dat er gastmuzikanten aanwezig zouden zijn. Anathema speelt wel een complete set waarin (nogmaals) duidelijk wordt dat de wereld voor “Alternative 4” niet meer bestaat. Hoewel, aan het einde van de set wordt er gewezen op hun optreden van 1999 op Dynamo Open Air, maar blijkt het nummer dat gespeeld wordt (en volgens de band waarschijnlijk niet op de Blu Ray zal verschijnen) een cover van Metallica. ‘Orion’ klinkt echter net zo indrukwekkend als het origineel. We hebben daarvoor een – bijna – perfecte en uitgebalanceerde set mee mogen maken van Anathema klassiekers. Van nieuw (zoals duo openingsnummers ‘Untouchable part I’ en ‘Untouchable part II’) tot wat ouder. Zoals de “Judgement” trilogie ‘Deep’, een lekker uitgesponnen ‘Emotional Winter‘ en ‘Wings Of God’. Later overigens nog gevolgd door het emotionele ‘A Natural Disaster’.

[singlepic id=19914 w=320 h=240 float=right]Van “A Natural Disaster” komt ‘Flying’, ‘Closer’ en de mooie akoestische versie, alleen door Danny Cavanaugh gespeelde, ‘Are You There?’ voorbij. “Alternative 4” levert de gebruikelijke (nog steeds indrukwekkende) nummers ‘Empty’ en afsluiter van de set ‘Fragile Dreams’. “We’re here, Because We’re Here” wordt ruim vertegenwoordigt door ‘Thin Air’, ‘Dreaming Light’, ‘Everything’, ‘A Simple Mistake’ en ‘Universal’. Natuurlijk heeft het meesterwerk van dit jaar, naast de twee openingsnummers, voldoende ruimte om zich ook live ten volle te bewijzen. Overige nummers van “Weather Systems” die voorbij komen zijn ‘The Gathering Of The Clouds’, ‘Lightning Song’, ‘The Storm Before The Calm’, ‘The Beginning And The End’ en ‘Internal Landscapes’. Wat vooral opvalt vanavond is de perfecte mix in het geluid, de kwaliteit van samenzang (niet alleen Danny en Vincent zijn geweldig bij stem, maar de aanvulling van zangeres Lee is werkelijk subliem voor de ontwikkeling van Anathema) en het feit dat de nummers van de laatste twee Cd’s veel meer inhoud en meer gelaagd klinken dan ooit tevoren. Wat dat betreft was het, met het enthousiasme van het publiek, bijna perfect. Het bijna perfecte komt door het kortdurende technische probleem bij Danny’s gitaar. Nu staat hij al bekend als perfectionist, maar onder druk van de opnames voor de Blu Ray laat hij zich bijna teveel leiden door frustratie. Gelukkig laat hij zich niet kennen en overkomt hij, met eigen zeggen met dank aan het publiek, het negatieve gevoel erg snel. Voor we het weten is het weer voorbij. Een kleine tweeënhalf uur zijn omgevlogen alsof het een half uur was. De kracht van één van de beste (emotievolle) progressieve rockbands van dit moment is dat je de tijd zowaar vergeet. Moeten we het doen met de aankondiging dat er volgend jaar, met Blu Ray én nieuwe CD in de zak, weer getoerd gaat worden. Nederland zal, zeker gezien de speciale band, niet overgeslagen worden en wij zullen er dan zeker ook weer bij zijn.

[nggallery id=1684]

[nggallery id=1685]