Het uit Texas afkomstige Ancient Vvisdom (inderdaad met 2 V`s) presteert het om op hun debuut album doom metal (zonder metal) te combineren met folk rock.

Het resultaat is een album vol akoestische gitaren, en trage meesleepende zang partijen die niet zouden misstaan bij een kampvuur of op een festival camping. Het nadeel hiervan is dat de meeste songs een beetje vast blijven zitten in hun eigen traagheid en dat op momenten dat je verwacht dat men helemaal los zal gaan men juist weer terug valt in hetzelfde riffje/refreintje. Iets wat wel continu een dreigende sfeer oplevert.

Grootste uitzondering hierop vindt je halverwege het 33 minuten durende album in de vorm van de track “Lost Civilisation” waarin een heerlijke groovende gitaar solo zit en daadoor het niveau van de hele track omhoog tilt. Ook valt het juist bij dit nummer op dat zanger Nathan regelmatig vergelijkenis vertoont met overleden Alice In Chains zanger Layne Stanly. De texten van de band  verhalen over het occulte, paganisme en satanische filosofie, wat het eerder genoemde doom gevoel enkel onderstreept.

De minimalistische insteek van dit album, maakt dat het een bepaalde authenticiteit uitstraalt en daardoor ook pretig in het gehoor ligt. De volgende logische stap van deze band zou naar mijn mening moeten liggen in het schrijven van meer af wisselende songs.

 

 

  1. Alter Reality
  2. The Opposition
  3. Necessary Evil
  4. Forever Tonight
  5. Lost Civilization
  6. Devil Brain
  7. World Of Flesh
  8. Children Of The Wasteland