Mentalize is het tweede solo album van voormalig Viper/Angra zanger Andre Matos. Twee jaar na zijn eerste solo album Time to be free bewijst hij met Mentalize dat hij behoorlijk wat in zijn mars heeft.

Matos is gewoon een prima zanger die me qua stemgeluid af en toe doet denken aan Dream Theater zanger James Labrie. Maar ook muzikaal zijn er enkele overeenkomsten met Dream Theater en dan met name in de melodieën. Origineel is het allemaal dus niet maar wat maakt het uit.

Matos wordt op dit album begeleid door zijn voormalige Angra maatjes Luis Mariutti (bas), Hugo Mariutti (gitaar), Fabio Ribeiro (keyboards)en Andre Hernandez (gitaar). Op drums is het 18-jarige talent Eloy Casagrande te horen. Op Casagrande na zijn het allemaal ervaren rotten en zo klinkt het ook. Muzikaal is het album een mix van jaren 80 hardrock, prog. rock en metal. Van alles wat dus. Beste nummers zijn de melodieuzere songs als I will return, Back to you en The Myriad. Vooral omdat de stem van Matos hierin het best tot zijn recht komt.

Het album is prima geproduceerd door Matos zelf en Sascha Paeth (Edguy, Kamelot, Rhapsody). Mentalize is een geslaagd album van deze Brazilliaanse zanger.