Toen In 2000 zanger Andre Matos de band Angra verlied en daarbij de complete ritmesectie meenam, vreesden velen voor het voortbestaan van het Braziliaanse Angra.

Terwijl Andre Matos de band Shaman oprichtte, ging Angra met nieuwe zanger Edu Falaschi door met waar men goed in is: Power Metal in het straatje van Helloween, maar dan een tikje progressiever. Na de albums “Rebirth” 2001, “Temple Of The Shadows” 2004 en “Aurora Consurgens” uit 2006 komt men in 2010 met “Aqua” op de proppen die mijn inziens al het voorgaande overtreft. Dat is opzich al een geweldig compliment maar “Aqua” is dan ook een zeer compleet album geworden. Na intro “Viderunt Te Aqua” , barst het geweld los met het nummer “Arising Thunder” waarbij de solo`s en tempowisselingen niet te tellen zijn. Daarna gaat het onverminderd door met “Awake From Darkness” , met heerlijke melody lijnen in de zang. Hier en daar hoor je dat Edu bij sommige uithalen echt op het randje van zijn kunnen zit, maar dit wordt nergens vervelend. Een rustpunt is te vinden in het daarop volgende “Lease Of Life”.

Verder is op dit zeer complete album werkelijk alles terug te vinden, van kerkklokken tot samba ritmes en van piano`s en violen tot vrouwen zang. Als het album dan ook afsluit met het ingetogen “Ashes” , blijf je achter met een voldaan gevoel. Aqua is daarom niet alleen een hoogtepunt in de carriere van Angra maar is zondermeer een hoogtepunt voor de Progressieve Power Metal.