[singlepic id=5813 w=320 h=240 float=left]Als vaste bezoeker van de Dynamo Underground en Darkness over Lightcity avonden van Dynamo Eindhoven maak ik optredens mee met voor mij bekende en onbekende bands. Het optreden van vanavond valt voor mij in de tweede categorie. Wat niet maakt dat ik met minder enthousiasme de avond bezoek, integendeel!

De hoogtijdagen van Anne waren in de jaren 80, en mensen in de New Wave Scene rekenden Anne Clark tot de koninging van de dansvloer. Ze combineerde stadsgedichten met electronics, electro-wave, electro-pop, EBM, dark dance, goth en avant-garde noise. “Sleeper in Metropolis”, afkomstig van het in 1983 uitgebrachte album “Changing Places” is wellicht DE alternatieve jaren 80 dancevloer hit.

In de Engelse underground scene ontstaat een stroming die zich steeds meer gaat bedienen van technische truukjes, waaronder bands als Sisters of Mercy en Gary Numan. Ook Anne Clark gaat mee met deze stroming, en “Our Darkness” is een hit waar eigenlijk niemand omheen kan.

[singlepic id=5818 w=320 h=240 float=right]Meer dan twintig jaar later dan wanneer de basis voor dit alles gelegd is, staat ze dan in Dynamo Eindhoven voor haar enige clubshow in Nederland. De aanvang van het optreden wordt een uur uitgesteld, maar dit wordt door de DJ erg goed opgevuld met een erg goede mix van platen, welke eigenlijk allemaal wel een “hey, ook deze ken ik nog” gehalte hadden.

Als dan eindelijk de gordijnen open gaan, wordt het publiek eerst getrakteerd op het instrumentale “The third meeting”. Na de enthousiaste reactie van de aanwezigen na afloop hiervan betreedt Anne het podium, om meteen door te gaan met “Killing time”.

Op het podium is Anne de rust zelve. Voor haar geen show-elementen, maar op een rustige manier, met erg herkenbare stem wordt het een na het andere nummer gespeeld. Er wordt niet veel door haar gepraat, slechts de aankondiging van het volgende nummer of een kort “thank you” nadat weer een nummer met veel enthousiasme door de zaal gewaardeerd werd. Ze is omringd door een chellist, drummer, twee toestenisten en een gitarist. Een vergelijk met eerdere optredens en de klank van haar nummers “toen” is voor mij niet te maken, omdat dit mijn eerste kennismaking met haar muziek is, ja meer dan 20 jaar dan dat het actueel is…

Conclusie die ik wel kan trekken is dat er een concert gepresenteerd is, waarin duidelijk streven naar perfectie zit: dit was echt een concert wat muzikaal erg goed in elkaar zat, en gebracht werd door mensen die weten wat ze doen wanneer ze op het podium staan. Van enige rommeligheid was geen enkele sprake, alle nummers werden erg strak gepresenteerd. En niet alleen technisch heeft het mij kunnen bekoren, want hoewel niet helemaal mijn stroming, heb ik er zeker van genoten!

Setlist: 1: The third meeting 2: Killing time 3: Echoes remain for ever 4: Alarm call 5: Short story 6: The healing 7: Interlude 8: Waiting 9: Know 10: Windmills of your mind 11: Off grid 12: Heaven 13: The haunted road 14: Seize the vivid sky 15: Full moon 16: Our darkness 17: Virtuality 18: Abuse 19: Boy racing 20: 5/4 instrumental 21: As soon as I get home 22: Sleeper

[nggallery id=465]