Ieder jaar wordt in Tiel Appelpop gehouden. Dat het dit jaar zijn 18e editie beleeft vind je ook terug in de organisatie. Vorig jaar stonden de grote tent en de tweede tent nog vlak naast elkaar, dit jaar is er geen tweede tent meer, maar een openluchtpodium. Met het jaar leren ze hoe ze het publiek meer de ruimte kunnen geven en dat is ze dit jaar wel gelukt. Met als grote naam Golden Earring hebben ze dit jaar ook weer een goede line-up.

Vrijdag
Terwijl het publiek langzaam binnendruppelt op het festival, probeert Stereo, ondanks het slechte geluid op het eind, er toch een prima show van te maken. En dat lukt ze zeker, alleen jammer dat er dan nog weinig mensen zijn. Na Stereo is het de beurt aan Marike Jager, die op het tweede podium staat. De vrouw die in 2003 de ‘Grote prijs van Nederland’ heeft gewonnen, vult het festivalterrein met haar wat rustige nummers. Erg goede muziek om de avond mee te beginnen.

Na Marike Jager staat de Belgische band Novastar in de grote tent. Al snel staat er veel publiek in de grote tent en merk je meteen dat Novastar erg populair is onder festivalliefhebbers. Met een paar oude en nieuwe nummers maken ze Appelpop onveilig en na een groot applaus gaan de mensen gauw iets drinken of een late hap eten.

Daarna is het tijd voor het erg populaire Kyteman’s Hiphop Orkest. Met vrolijke klanken en een geweldige show toont Kyteman weer aan waarom hij zo populair is. Dan is het tijd voor de afsluiter van de avond, namelijk de Haagse band Kane. Kane heeft zelf een reputatie opgebouwd op Appelpop en je merkt meteen waarom ze zo vaak mogen terugkomen. Bij oude nummers zoals ‘Where do I go now’ en nieuwe nummers zoals ‘Shot of a Gun’ gaat het publiek helemaal los en vliegt het bier rond achter in de tent.

Zaterdag
Op zaterdag merk je meteen dat het dit de drukste dag is van het festival. Heel Tiel is afgesloten vanwege het fruitcorso en Appelpop. Daarom moet je ergens in een weiland parkeren en met de bus richting Tiel. Bussen volgepropt met mensen zie je voorbijrijden. Als je uiteindelijk op het festivalterrein bent aangekomen hoor je meteen de rustige klanken van Miss Montreal, die op het tweede podium staat. Met haar bekende nummers zoals ‘Just a Flirt’ fleurt ze het publiek helemaal op en hebben de mensen zin in een dagje vol met muziek.

Na Miss Montreal staat in de grote tent Milow. Deze Belg heeft al op een paar bekende festivals gestaan en heeft daarom veel fans die allemaal proberen om een glimp van hem op te vangen. Bij zijn nummers ‘You don’t know’ en ‘Ayo Technology’ zingt het hele publiek mee en dat zorgt voor een goede sfeer. Terwijl Milow in de grote tent staat speelt Barbabella op het derde podium. Wat jammer dat er daar minder mensen kunnen staan, maar een iets intiemer optreden kan ook erg goed zijn.

Als Barbabella een van zijn laatste liedjes speelt komt Drive Like Maria op het tweede podium. Drive Like Maria heeft dit jaar al op Pukkelpop en op Lowlands gespeeld en dat zie je er aan af. Tijdens het spelen ontstaat er een kleine pit in het midden van het publiek, dus worden de liedjes goed ontvangen. Drive Like Maria gaan we zeker vaker terug zien.

Na Drive Like Maria beginnen op twee podiums bands te spelen. Op het grote podium staat VanVelzen, die met zijn gloednieuwe nummers en een paar oude hits een goede show weggeeft. Op het derde podium staat The Deaf. Deze rock-’n-rollachtige band met Spike van Di-Rect laat het publiek lekker dansen en hun optreden wordt door veel jongeren gezien als het hoogtepunt van Appelpop.

Nadat VanVelzen en The Deaf zijn uitgespeeld betreden de Heideroosjes het tweede podium. Terwijl de bekerhouders door de lucht vliegen spelen de Heideroosjes hun bekende nummers en zingt het publiek uit volle borst mee. Terwijl de Heideroosjes nog bezig zijn met hun show begint Alain Clark op het grote podium. Met zijn swingende nummers en natuurlijk het duet met zijn vader laat hij een goede indruk achter op Appelpop.

En dan is het tijd voor de metalband Epica. Dat ze erg populair zijn is wel te zien aan de hoeveelheid mensen die op het veldje voor het tweede podium staan. Met de zeer mooie effecten en het vuurwerk op het eind hebben ze een erg mooie show gemaakt. Daarna is het eindelijk tijd voor Golden Earring, voor velen het hoogtepunt van Appelpop. Door de steengoede solo’s van de band en de bekende nummers zoals ‘Radar Love’, ‘Twilight Zone’ en ‘When the Lady Smiles’ weten we weer waarom ze ook alweer het hoogtepunt van Appelpop genoemd mogen worden.

Na Golden Earring is het tijd voor de Franse band Babylon Circus. Deze band heeft dit jaar Lowlands, Sziget en het Belgische Dour festival al onveilig gemaakt en nu is het de beurt aan Appelpop. En wat een sfeer! Iedereen doet mee met de Franse liedjes en na het optreden krijgen ze een groot applaus. En dan komt alweer de afsluiter van Appelpop: de Limburgse band Rowwen Hèze. Deze feestband heeft de pech dat ze na de Golden Earring moeten spelen, maar maken het al snel goed door hun ‘Bestel Mar’ en een ‘Kwestie van Geduld’. Toch een goede afsluiter van Appelpop 2009.