Sinds 2006 is de originele line-up van Asia weer aktief. Het debuutalbum uit 1982 is een klassieker en was het best verkochte album dat jaar, mede door de hit Heat of the moment. En met zanger/bassist John Wetton (King Crimson/Uriah Heep), drummer Carl Palmer (Emerson, Lake & Palmer), gitarist Steve Howe (Yes) en Geoff Downes op keyboards was er natuurlijk ook sprake van een “supergroep”.

Omega is het tweede studio album sinds de hereniging. Werden alle voorgaande albums door de band zelf geproduceerd, dit keer is besloten om een producer van buitenaf te gebruiken in de vorm van Mike Paxman. (Status Quo/Uriah Heep) Zodoende konden de heren zich volledig concentreren op het songmateriaal. En het moet gezegd, het resultaat mag er zijn.

Omega heeft weliswaar meerdere luisterbeurten nodig om op waarde geschat te worden maar dat is misschien ook wel de kracht van het album. Songs die in eerste instantie niet zo opvallen zoals Through my veins, Ever yours en End of the world blijken gewoon prima nummers te zijn. Asia staat nog steeds garant voor prima progressieve rock met een typisch Engelse sound, maar ook met de nodige pop invloeden. Toegankelijke songs met veel gevoel voor melodie en mooie refreinen.

Hoogtepunten zijn de heerlijke opener Finger on the trigger, het catchy Holy war, Listen children, I believe en afsluiter Don’t wanna lose you now. Opvallend is dat alle nummers zeer ingetogen gespeeld worden maar wel op een smaakvolle manier. De ervaring druipt er vanaf. Geen overbodige toeters en bellen maar gewoon mooie liedjes die verder niks nodig hebben dan alleen vakmanschap. En daarmee zit het bij Asia wel goed. Op 1 mei staan de heren in De Pul in Uden.