Them XX is een overzicht van alle hoogtepunten van de zes albums van de Zweedse band Backyard Babies in de afgelopen ruim twintig jaar. In Nederland zijn de Backyard Babies nooit doorgedrongen tot het grote publiek.

De band Backyard Babies is opgericht in 1987 en bestaat uit Nicke Borg (Lead vocals/Guitar), Dregen (lead guitar/ vocals), Johan Blomquist (bass) en Peder Carlsson (drums). Ze waren de supportact van AC/DC, Motörhead en Alice Cooper. Op dit moment vieren ze hun twintig jarig bestaan met een toer. Er gaat echter het gerucht dat dit de laatste toer van de band zal zijn.

In het eerste nummer “Brand New Hate” zingt zanger Dregen “Makin’ enemies is good”. Echter, met dit verzamelalbum zullen de Backyard Babies eerder vrienden maken dan vijanden. Het is vooral een aangename kennismaking met de band wanneer je ze, zoals ik, nog niet kent. De muziek van de Babies heeft veel weg van de muziek van Danko Jones.

Eerder had Rockportaal.nl een interview met  Dregen over het album “Backyard Babies”. Hij gaf hierin aan dat ze met ieder album een iets andere stijl willen neerzetten. Dat is op dit verzamelalbum ook wel terug te horen. De verschillen zijn minimaal, je hoort natuurlijk dat het om dezelfde band gaat, maar de stijlen wisselen elkaar af tussen punkrock, glamrock en hardrock.

Dit album is zoals een verzamelalbum moet zijn, de nummers sluiten goed op elkaar aan.
Laten we hopen dat de Backyard Babies nog lang doorgaan en mogelijk meer bekendheid werven in Nederland. Deze band zou op een Nederlands festival zoals Lowlands en Speedfest niet misstaan.

Backyard Babies – Them XX
1. Brand New Hate (Making Enemies is Good)
2. Minus Celsius (Stockholm Syndrome)
3. Highlights (Total 13)
4. Degenerated (Backyard Babies)
5. Electric Suzy (Diesel & Power)
6. Look At You (Total 13)
7. Abandon (Backyard Babies)
8. The Mess Age (People like People like People like us)
9. Fill Up This Bad Machine (Diesel & Power)
10. The Clash (Making enemies is good)
11. Friends (Stockholm Syndrome)
12. Dysfunctional Professional (People like People like People like us)

THEM XX is ook verkrijgbaar als luxe limited editition box set. De box bestaat uit 3 cd’s, een dvd en een prachtig fotoboek.