Kaboem! De Bazookas presenteren vol trots hun nieuwe album. De Nederlandstalige Ska-scene heeft er weer een mooie release bij. Een tijd geleden bundelden zanger Bas (van Van Katoen) en de uit Bergen op Zoomse Skaformatie The Palookas hun krachten. Onder hun nieuwe naam Bazzookas bracht de band al eerder een EP uit met een zestal nummers. Nu is het tijd voor een heel studioalbum!

Hoewel het natuurlijk om de muziek gaat is het onmogelijk om het niet over de vormgeving van dit album te hebben. Striptekenaar Nozzman heeft zich laten inspireren door de muziek en teksten van de Bazzookas. Ook de levensstijl van de band en hun markante zanger is de tekenaar niet ontgaan. Het resultaat is dan ook een schitterend stripboek met supergrappige karikaturen van de band. Ook staat er een heuse cursus crowdsurfen in en zien we band in allerlei gedaantes. Als stripboek is het album al helemaal geslaagd, maar ondertussen hebben we nog geen noot gehoord.

De Bazzookas spelen een heerlijke ska. Na het verdwijnen van veel Nederlandse acts blazen de mannen letterlijk het genre nieuw leven in. Op het album Kaboem staan een aantal Van Katoen-klassiekers en deze zijn volkomen in een Bazzookas-jasje gegoten en dit klinkt zeer lekker. De vrolijke ska klinkt zeer aanstekelijk en het ritme gaat lekker door. Hierdoor mogen de benen al snel op de vloer. De humor die in de teksten zit verwerkt past prima bij de sfeer die al in het stripboek zijn verwerkt. De teksten staan overigens ook in het boekwerk, dus het is nog makkelijk meelezen ook. Muzikaal is er weinig aan te merken op deze band. Steengoede blazers voorzien de chansons van een mooie omlijsting en brulboei Bazz doet de rest. Zanger Bazz is echter niet de enige die we horen zingen. De mannen van de Palookas hebben prima backingvocals. De kracht bij de Bazzookas zit voor in het collectief. Alles is prima op elkaar afgestemd, waardoor elk instrument en elk stukje zang prima aansluiten.

Kaboem is dan ook een erg optimistische en vrolijke plaat, waarbij oud en nieuw materiaal zich prima mengt. Klassiekers “Doe het dan zelf” en “Ontspan” zijn hiervan prima voorbeelden. Deze nummers waren in het verleden veel harder en “Doe het dan zelf” is zelfs omgegoten in een akoestische versie. Er zijn veel muzikale kwaliteiten in deze band en het enthousiasme komt je eigenlijk vanaf de eerste minuut tegemoet. Tussen alle vrolijkheid door leert de band je “dat je geen Havo hoeft te hebben om een homo te zijn” en dat “schelden  veel beterder is dan slaan.” Wijze lessen in een vrolijke jas zou zowaar het motto kunnen zijn van de band, die overigens rondtoert in een grote schoolbus.

Nieuwsgierig geworden hoe nu die band eruit ziet? Je hoeft hiervoor niet eens het internet op. De band heeft als bonus een paar clips op Kaboem toegevoegd, die je gewoon op de pc kunt afspelen. Na het zien van deze video’s kun je echt al bijna niet meer stilstaan. Gelukkig gaat de band de komende tijd op clubtoer en kan iedereen binnenkort weer genieten van de vrolijke klanken van de Bazookas. De Bazzookas knallen….. Kaboem!