Het nieuwe project van Onno Smit heet Beans & Fatback. De voorganger van de Lefties Soul Connection heeft een groep muzikanten om zich heen geschaard en hebben een tijdje geleden een cd uitgebracht. Om deze cd te promoten zijn ze vanavond neergestreken op het podium van de Groene Engel te Oss. Zijn de bezoekers vanavond voor “spek & bonen” naar de zaal gekomen of heeft de formatie het in zich om hun debuutplaat live nog beter te laten klinken?

De avond kent vanavond geen voorprogramma. Eer DJ weet de zaal alvast op te warmen met goede platen, die ditmaal ook werkelijk allemaal op vinyl voorbijkomen. Het podium is flink gevuld vanavond, 2 drumstellen en 2 keyboards staan klaar om bespeeld te gaan worden. Rond de klok van half 10 het is dan ook tijd voor de band om het podium te betreden en zo de bezoeker te trakteren op hun klanken.

Vanaf de eerste klanken van het optreden is de toon meteen gezet. Vele nummers, ofwel bijna alle nummers, van hun debuutalbum komen voorbij en net zoals op de plaat is het muzikaal goed verzorgd. De Country, folk en Soul zijn vanavond prima vertegenwoordigd en wordt door de band lekker uitgevoerd. Er wordt een feestje gevierd op het podium, er hangt een gezellige sfeer en mede door de vele instrumenten die naast de standaardinstrumenten ter hande worden genomen maakt het de boel compleet. Hun debuutplaat is opgenomen met vele gastartiesten en nu zijn deze gasten op het podium niet aanwezig. Dit blijkt echter totaal geen probleem. Zanger Onno loodst zijn collectief er prima doorheen en met z’n allen maken er een schitterend geheel van.

Naast het grootse geheel van het optreden is er tijdens het optreden van Beans & Fatback ook een momentje ingelast voor wat rustigere nummers. Ook voor de test blijken de heren en dame prima geslaagd. Het publiek van vanavond blijkt dan ook snel ingepalmd en reageert goed op de klanken van de band. Natuurlijk ontbreken de nummers die ze tijdens optredens op radio en tv hebben gespeeld niet, waardoor ook Oss heeft kunnen genieten van “All I think about” en “Downfall”.De bezoekers van vanavond, die eerder in het restaurant zelfs een “Beans & Fatback-menu” hebben kunnen bestellen hebben ook kunnen zien dat het gebruik van Sambaballen en het oude wasbord anno 2010 nog steeds meetellen als het gaat om muziekinstrumenten. Het blijkt vanavond om vele muzikale klasse te gaan.

De band wisselt snel van instrumenten, zorgt met twee drums voor een mooie sound. De drummers hebben vanavond dan ook ruimte gekregen voor een heus drumduel wat uiteindelijk weer in een mooi samenspel eindigde. Samenspel lijkt bij Beans & Fatback het codewoord en eigenlijk telt de voor de gehele avond in de Groene Engel. Door mooi podiumlicht, prima geluidsman, enthousiaste bezoekers en een energieke band heeft men kunnen genieten van een mooie avond, men is absoluut niet voor “spek & bonen” gekomen, maar wel echt voor Beans & Fatback!