De formatie Beatsteaks bestaat al een tijdje en onlangs bracht de band hun nieuwe album “Boombox uit”, wat alweer het 7e album van deze Duitse band is. Boombox heet de plaat, wat zoveel betekend als ghetto blaster. Het album kwam eind januari van dit jaar in de schappen en is niet helemaal onopgemerkt gebleven bij met name het Duitse publiek. Dat is op zich niet zo verwonderlijk want in hun thuisland zijn ze behoorlijk (ongekend, lees ik her en der) populair. Dit bleek toen ze onlangs in Eindhoven optraden en de zaal voor tachtig procent gevuld was met oosterburen.  Ruim 16 weken stond het in de Duitse album top honderd waarvan 1 week op nummer 1.

Het openingsnummer van de plaat, “Fixit” is meteen een van de wat moeilijker nummers op de plaat. Op het eerste gehoor wat rommelig, na nog eens luisteren een lekker stevig punk rock nummer. Direct gevolgd door het van ska invloeden doorwrochte “Milk & Honey”. En zo gaat het de hele plaat eigenlijk door: een opeenvolging van verschillende stijlen die op de een of andere manier toch bij elkaar lijken te horen. Hoogtepunten zijn “Bullets from another Dimension”, wederom een punk rock nummer en het zeer muzikale “Under a Clear Blue Sky”. Een uptempo pop ballad met duidelijke punk invloeden hoewel het ook aan Weezer doet denken. De rest van de CD levert het nodige luistergenot op waarbij ik het titel nummer “Automatic (Boombox)” nog even wil noemen: hoe ska wil je het hebben?

Opvallend is de goede kwaliteit van de opnames. De band heeft ervoor gekozen niet een dure studio in te schakelen, maar het album in de oefenruimte op te nemen, in elk geval klinkt het prima geproduceerd. Misschien is het geheel wel iets aan de vlakke kant en her en der iets te popperig. Wat minder gepolijst zou denk ik een interessante plaat hebben opgeleverd. Al met al een plaat die het aan horen waard is en zo nu en dan een brede glimlach op het gelaat doet verschijnen.