Een concert van Beth Hart staat bijna altijd garant voor een beestachtig goede show. Deze vakvrouw veroverde in Nederland al vele harten en zorgde al voor veel uitverkochte shows. Nu is er onlangs een nieuw album verschenen en daar hoort natuurlijk ook een tour bij. Nederland staat groots in het schema van deze zangeres en ze doet dan ook een aantal zalen aan. Vanavond is het de beurt aan een uitverkochte Effenaar om te mogen genieten. ….en Rockportaal geniet graag mee….

[singlepic id=20222 w=320 h=240 float=left]Alvorens we kunnen horen welke nummers er van het nieuwe album “Bang Bang Boom Boom” gespeeld gaan worden is het tijd voor Rupert Blackman. Samen met zijn band heeft hij de taak om de zaal wat op te warmen. Zijn stijl valt in de categorie singer/songwriter en deze rust is de zaal van de Effenaar niet aan gewend. Er wordt veel doorheen gepraat, waardoor het soms wat moeilijk is om te verstaan. Ook biedt zijn band geen grootse aanvulling bij deze artiest. Rupert Blackman was eerder een straatmuzikant die slechts in zijn eentje opereerde en eigenlijk is hij in deze stijl gewoon doorgegaan. Wel is hij is dolenthousiast en vertelt dat hij ondertussen in Utrecht woont. Ook grijpt hij deze avond aan om te vertellen dat er een oude EP is en er nieuw materiaal in januari te verwachten valt. Niets mis mee natuurlijk,  maar vergeet niet dat het om het optreden draait. Een goed optreden is de beste manier van promotie.

Wie wel meteen de zaal stil krijgt is het hoofdprogramma van vanavond. Beth Hart begint met een akoestisch versie van “Ain’t No Way” en krijgt meteen de zaal muisstil. Wie dacht dat deze dame je geen kippenvel zou bezorgen komt bedrogen uit. Ze grijpt je meteen bij de allereerste tonen. Vervolgens neemt ze snel even het programma door voor vanavond. Ze vertelt dat er nieuwe nummers gespeeld gaan worden en dat er ook oudere nummers op de setlist staan. Vervolgens neemt ze snel plaats achter de toetsen om alvast een van de vele nummers van het nieuwe album te spelen. Wat opvalt is dat haar stembereik simpelweg gigantisch is. Zoals ze eerder al eens liet horen kan ze een behoorlijke strot open zetten en dit klinkt heerlijk. Beth Hart doet het vanavond niet alleen. Een flinke band staat er op het podium om haar te vergezellen. Deze formatie bestaat uit goede muzikanten die samen het beste in elkaar naar bovenhalen.. Wel is de regie in handen van de zangeres. Zij is diegene die er vanavond mag uitspringen.

[singlepic id=20232 w=320 h=240 float=right]In de loop der jaren zijn er een fiks aantal albums van haar verschenen en vanavond kan ze dan ook rijkelijk variëren. Natuurlijk haalt ze haar samenwerking met Joe Bonamassa even aan. Op “Don’t Explain” staan een aantal mooie nummers van hen samen. Vanavond is Joe er niet bij, maar wel levert het spelen van “Chocolate Jesus” haar veel applaus op. De bezoekers van deze uitverkochte show kennen veel van haar nummers en er wordt zelfs veel meegezongen. Letterlijk komen de teksten vanuit het publiek voorbij. Beth zelf vergeet zelf even haar tekst tijdens “Chocolate Jesus”, vloekt even en begint vervolgens opnieuw aan het nummer. Opmerkelijk dat een artiest nog zo van slag kan zijn van een foutje. Beth Hart is echter iemand die het tegenwoordig goed op de rit heeft zitten. In het verleden heeft ze flink moeten knokken om van verslavingen af te komen en nu lijkt ze echt alles perfect te willen hebben in haar leven.

Foutjes worden haar snel vergeven, want wat zet deze vakvrouw een show neer. De nummers van het nieuwe album passen perfect tussen het oude materiaal. Ook kiest ze er voor om niet de hele tijd achter de toetsen te zitten. Ze loopt ook regelmatig over het podium op en neer en vertelt meteen dat dit de eerste keer is dat ze schoenen met hoge hakken draagt. In het verleden stond ze al bekend als een podiumdier en ook vanavond bewijst ze dit. Op een gegeven moment kruipt ze zelfs over het podium heen. De aandacht blijft dan ook op het podium gericht. Ook grijpt ze momenten aan om de zaal kennis te laten maken met haar man, die al jaren in de crew zit. Beth Hart is misschien wel een grote naam, maar houdt het graag persoonlijk en misschien soms zelfs wat onzeker. Hier is echter helemaal geen reden toe. Met de uitvoering van “Caught Out in the Rain” krijgt ze de zaal al mee, maar als ze de ode aan Etta James inzet met “I’d Rather Go Blind” is de zaal helemaal om. Ze speelt blues, ze rockt, zij is Beth Hart.

Na anderhalf uur zit de reguliere set erop, maar een toegift wordt vanavond niet overgeslagen. Ze vraagt wat het publiek wil horen. Dit wordt een klassieker. “Hiding Under Water”. Nogmaals onderstreept ze haar zangkwaliteiten, maar ook haar toetsenspel. Zo is ze ook meteen een extra muzikant op het podium. “Hiding Under Water” is een favoriet, want vele camera’s en telefoons worden gebruikt om dit nummer vast te leggen. Vervolgens staan er nog een paar nummers op het menu, waaronder de titeltrack van het album “Bang Bang Boom Boom” om uiteindelijk de avond na ongeveer wee uur af te sluiten. Nog eenmaal mag het publiek kiezen. En de bezoeker van de lichtstad hebben geluk. Beth Hart sluit af met een schitterend “Leave The Light On”.

[nggallery id=1713]

[nggallery id=1714]