[singlepic id=17194 w=320 h=240 float=left]Beyond Violet is de band die vanavond mag beginnen: een in 2008 opgerichte band uit Nederland maar wel met een internationale bezetting: naast de Nederlandse zijn ook de Engelse en Italiaanse nationaliteit vertegenwoordigd. Uit eigen bewoordingen brengen ze een mix van gothic, rock en metal wat resulteert in pakkende melodieën, een theatraal geluid en een agressief tintje, geinspireerd op bands als Arch Enemy, Rammstein en Within Temptation.

Een hele mond vol, maar binnen no-time blijkt de diversiteit van de band. Vele aspecten uit de hierboven genoemde stromingen zijn aanwezig, maar het resultaat is een allesbehalve voorspelbare sound waarin verplicht alle cliche’s in de juiste volgorde langskomen. Natuurlijk staan de nummers bol van kenmerkende eigenschappen als tempowisselingen, bijna sereen vocale tegenover bombastische muzikale afwisselingen enz, maar toch blijft het ene na het andere nummer boeien en weten Roxane, John, Ilona, Chiara en Merlijn een set neer te zetten die goed en allesbehalve eentonig wordt. Als er al een opmerking geplaatst mag worden, is deze meer aan de man van de techniek gericht: doordat de zang van Roxane toch wel erg zacht staat komt haar potentiaal niet echt naar voren, ze komt niet genoeg boven de instrumenten uit. Dit even terzijde, en een positieve confrontatie met een band die voor mij tot nog toe zowel live als op album onbekend is kan weer genoteerd worden.

[singlepic id=17203 w=320 h=240 float=right]Zo onbekend als de eerste band voor mij is, zo onbekend is ook de tweede act van de avond: Sexession. Nou laat ik mij hier wel vaker verassen door bands die ik totaal niet ken, maar uiteraard zorg ik er wel voor dat de muziekstijl mij aanspreekt. Zo ook deze band, welke heavy rock en thrash metal ten gehore zal gaan brengen.

Al binnen enkele seconden is duidelijk dat dit optreden absoluut niet in het verlengde van het eerste ligt: ik zal niet zeggen dat subtiliteiten absoluut niet aanwezig zijn, maar nu zijn het vooral snelle gitaren, zware drums en een pompende bas die voor de ondersteuning van de grunts van zangeres Krisz zorgen. Van een sereen en braaf optreden is geen sprake, en het is wel duidelijk wat de invloed van dames op het podium is: hoe hard de heren links en rechts ook hun best doen, het is echt het duo van Krisz en Gaia (bas) welke met hun wapperende haren voor blikvanger spelen.

Waar de eerste band zich duidelijk bedient van elementen uit meerdere stromingen, blijven muzikale coctails nu achterwege: geen experimenten maar gewoon straightforward gas erop en beuken. Met een flinke authoriteit zorgen dat je het publiek in je greep krijgt door een kwalitatief hoogstaand optreden, en pas los laten als je op het einde van je setlist bent aangekomen, om vervolgens te horen dat ze meer willen. Wat mij betreft kan ik voor beide optredens zeggen: hopelijk tot een volgende keer!

[nggallery id=1451]

[nggallery id=1452]