Op het Southern Lord event in de Melkweg dit jaar zag ik Big|Brave spelen en ik was meteen fan. Hun drone metal of drone rock was zo origineel en overweldigend dat het één van de hoogtepunten van de avond was. Hun derde album Ardor was net uitgekomen op Southern Lord Recordings en was opgenomen in de befaamde studio Hotel2Tango waar o.a. Godspeed You! Black Emperor’s frontman Efrim Menuck werkt. Hij nam in 2015 hun vorige album Au de La op. Dit jaar was het de beurt aan zijn collega Radwan Ghazi Moumneh ook van Godspeed en van Jerusalem In My Heart.

Een kaal landschap sierde de cover van hun vorige album Au de La uit 2015. Het past perfect bij de muziek van Big|Brave: ruimtelijk, ruw met hier en daar een enorm rotsblok. Op Ardor is de muziek zwaarder en meer gericht op het laten klinken van de drones die zangeres/gitariste Robin Wattie en gitarist Mathieu Ball als een zware grijze mist op je af sturen. Het enige referentiepunt is de stem van de zangeres en de drumslagen van Louis-Alexandre Beauregard. De controle van hun instrumenten en de feedback is meesterlijk; iedere trilling, iedere kraak of piep wordt zorgvuldig neergelegd. Op het tweede nummer Lull is dat goed te horen; het is een langzaam dreigend nummer met op de achtergrond datzelfde gepiep en gekraak. De gitaar en contrabas worden aangeslagen waardoor er een toon ontsnapt omringd door feedback. De drummer hakt de drone in grote brokken en is qua stem een goede toevoeging; zijn toon voegt een extra dimensie toe aan de felle stem van Wattie die toch ook een heel zacht randje heeft. De vioolbijdragen zijn ingespeeld door Jessica Moss (de vrouw van Efrim Menuck van Godspeed You! Black Emperor) en geven de dreiging een wat melancholische sfeer mee. De twee solo’s die daarna te horen zijn, zijn hele ruwe abstracte schetsen die perfect passen bij de hele plaat. Zo ook de tekst ‘I am immune/And I am protected’ in afsluiter Borer waarbij beide vocalisten op een bloedmooie manier even de controle verliezen.

Conclusie: Big|Brave is een band die echt luistert naar de geluiden die uit hun instrumenten komen. Ardor is hun derde plaat en als je deze vergelijkt met hun eerste Feral Verdure, hoor je dat ze zich steeds meer hebben gedistantieerd van het normale schrijven van liedjes en dat ze meer naar de drone luisteren. En dat kunnen ze heel goed. Big|Brave was een gepolijste diamant die langzaamaan steeds ruwer wordt en daardoor ook steeds prachtiger.

Op een schaal van 1 tot 10:

8,5