De Bintangs zijn al sinds 1961 een begrip in Nederland. Het is eigenlijk niet te bevatten dat de band al bijna 50 jaar bestaat!! Zeker niet als je naar hun nieuwe album Fire and iron luistert. Daarop klinkt de band namelijk als een stel jonge honden. Bassist/zanger Frank Kraaijeveld is vanaf het prille begin de drijvende kracht van de band. Hij is niet te stoppen. Ook niet na talloze bezettingswijzigingen. Tegenwoordig bestaat de band naast Kraaijeveld uit Maarten Ibelings op gitaar, zijn broer Gerben Ibelings op drums en Dagomar Jansen op gitaar en zang. De leadzang neemt Kraaijeveld zelf voor zijn rekening. Voorheen werd de zang afgewisseld tussen Kraaijeveld en zanger Gus Pleines. Pleines is in 2007 overleden.

Sinds hun comeback album Alright alright uit 1991 hebben de Bintangs een aantal prima albums uitgebracht met Ruby red hot uit 1994 als hoogtepunt. Het is dan ook mooi te constateren dat Fire and iron het beste Bintangs album is sinds Ruby red hot. De huidige bezetting was voor het eerst te horen op het album Doc uit 2006. Toen was ook oudgediende Jan Wijte nog van de partij. Op dat album leek de band nog zoekende naar het juiste gevoel. Op Fire and iron komt dat juiste gevoel volledig tot uiting. De energie en inspiratie knalt werkelijk uit je speakers. Trembling fever, Lick my sweat, The riff (is gonna kill ye) en Whole lotta pain zijn songs met een lekkere groove waarbij het moeilijk is stil te blijven zitten. Lick my sweat had muzikaal gezien zo op een album kunnen staan van de Georgia Satellites en de gitaarintro van Charming Charlene doet me in eerste instantie denken aan Herman Brood’s Never be clever. De rest van het nummer is echter een typische Bintangs rocker. Dat geldt ook voor Heartburn baby, waarin ik zelfs wat invloeden van Metallica’s Enter sandman lijk waar te nemen.

Maar ook de rustpuntjes mogen er wezen. In Secrets and lies en vooral Outskirts of town komt de doorleefde stem van Kraaijeveld perfect tot zijn recht. Met name het afsluitende  Outskirts of town is een prachtig nummer en een van de hoogtepunten van het album. De Bintangs bewijzen nog steeds voor kwaliteit te staan en kunnen zo te horen nog jaren mee. Hulde!