Het Canadese Bison maakte vorig jaar een geweldig plaatje met You Are Not The Patient You Are The Ocean. Brokken sludge metal vlogen je om de oren. En dat is niet voor niets: Bison bestaat al sinds 2006, voorheen onder de naam Bison B.C. (British Columbia) om verwarring met een andere band te voorkomen. Na hun vertrek bij Metal Blade Records in 2013 noemden ze zich weer Bison, de naam waaronder ze ook hun debuut Earthbound uitbrachten in 2007. Die plaat is al een tijdje out of print maar werd digitaal veelvuldig gedeeld en beluisterd en werd daarom in veel undergroundkringen erg gewaardeerd. Het label No List Records waar ze nu onder vallen brengt die plaat opnieuw uit op 20 april op CD en op paars vinyl.

De reden voor deze reissue is het succes van You Are Not The Ocean You Are The Patient. Het album kreeg van het Youtube metalkanaal Banger TV niet meer dan ‘four out of five skulls’. Een andere reden is de lentetour die de band samen met het Deense LLNN (sci fi sludge metal) ook naar Nederland brengt.

Tijd dus om het debuut van Bison onder de loep te nemen en wat meteen opvalt is het nieuwe artwork. Het eerdere artwork was all over the place: een bizon kop, een maan, een rokende vulkaan, bloemen en gekleurde zoutvaatjes? Gelukkig is het nieuwe artwork wat minder, eeh, bizonder. Gewoon een bizon, klaar. Meer dan genoeg, want de muziek op Earthbound doet de rest. In een half uur komen zes nummers voorbij die veelbelovende sludge metal laten horen. Geïnspireerd door Kyuss (stonernummer The Curse) en (oude) Mastodon, wat voor fijne herkenningspunten zorgt, laat Bison ook een geheel eigen geluid horen dat te herkennen is als het tempo wordt opgeschroefd als in titelnummer Earthbound, Cancer Rat en Wartime: de nummers hebben vaart maar klinken toch log en massief waardoor het voelt alsof je vertrapt wordt door een kudde wilde dieren (je weet waarschijnlijk wel welke).

Conclusie: Bison krijgt met deze reissue van Earthbound een kans om opnieuw de podia onveilig te maken. De plaat laat een band horen die veel te bieden had in 2007 en nu nog meer zieltjes zal winnen. Sludge metal op tempo. Fijn plaatje dit. Te pre-orderen via nolistrecords.com

Op een schaal van 1 tot 10:

8