De Eindhovense band Black-Bone, bestaande uit Steef van den Bogaard (zang/ gitaar), Sven Hompes (bass) en Jules Eck (drums), timmert al enkele jaren hard aan de weg. Dat de jongens de goede kant op gaan blijkt wel. Zo hebben ze onder andere in het voorprogramma van Deep Purple en Chickenfoot gestaan en op festivals als Festyland en Paaspop gespeeld. Ook zijn ze begin dit jaar samen met Oscar Holleman de studio ingedoken, met als resultaat Black-Bone’s eerste full-length album. Vanavond is het dan zover; de release van hun debuutalbum ‘Back To Mayhem’.

[singlepic id=16263 w=320 h=240 float=left]Rond een uur of negen beginnen de mensen langzaam binnen te druppelen. Een uur later wordt iedereen verzocht om de zaal in te gaan, de show gaat beginnen. Het is volle bak in PopEI, iets wat de band in een grotere zaal denk ik ook wel was gelukt. Na enkele bedankjes is het tijd om te spelen. Black-Bone heeft geen voorprogramma nodig om het volk alvast warm te maken. Steef roept enkele keren ‘Fucking vet dat jullie er allemaal zijn’ en weet zo het publiek op te zwepen. Dit is dan ook een van de krachten van de frontman, het is een rasechte entertainer.

Naar eigen zeggen neemt hun muziek je mee terug in de tijd naar de oude rock toen rockmuziek nog was zoals het hoort te zijn, puur en rauw. En niets is minder waar. Vanaf de eerste noot hoor je dat ze sterk zijn geïnspireerd door bands als AC/DC en Led Zepplin, maar ook door de eveneens uit Eindhoven afkomstige band Peter Pan Speedrock. Strakke drums, snoeihard gitaarwerk, lekkere basslines, en de rauwe, soms ietwat schreeuwerige, vocals vormen samen een kloppend geheel. Het klinkt alsof ze al jaren aan ervaring hebben en de solo’s die voorbij komen zijn zeker niet mis.

Niet alleen op muzikaal gebied komen ze over alsof ze al jaren meedraaien, ook op het gebied van performance zijn ze al ver op niveau. Ze weten hun energie goed over te brengen en de vele interactie zorgt ervoor dat de aandacht van het publiek niet verslapt. Plankenkoorts hebben ze zeker niet, vooral frontman Steef laat zich helemaal gaan op de bühne. Als een volleerd rocker beweegt hij over het podium. Zichtbaar genieten ze van de show en het enthousiasme straalt van ze af.

[singlepic id=16285 w=320 h=240 float=right]De rechttoe rechtaan rock en roll wordt overduidelijk gewaardeerd bij het, op het ritme meeknikkende, publiek. Naarmate de show vordert wordt het publiek steeds losser. Tegen de tijd dat het al bekendere nummer ‘Girls Best Friend’ langskomt is er al gesprongen en gedanst. De driekoppige band slaagt erin om vanaf het begin de energie alleen maar te laten stijgen. Tegen het eind van de show waagt een toeschouwer zich zelfs tot crowdsurfing. Iets wat niet ongepast is bij zo’n lekkere harde rock show.

Na het laatste nummer ‘World Gone Crazy’ komt Daan Koch het podium op en vindt er nog een bedankje plaats. Ter plekke besluiten ze om samen met hem ‘Whole Lotta Rosie’ van AC/DC te spelen als definitieve afsluiter. Het publiek gaat nog een laatste keer los op de goed uitgevoerde cover en dan is het toch echt afgelopen voor vanavond.

Hoewel de muziek niet erg vernieuwend is, maakt dat het niet minder goed. Black-Bone live is toch zeker wel een aanrader. Het is een beloftevolle band die in de toekomst nog veel aan hun lijstje zal kunnen toevoegen. Deze ‘no bullshit rock ‘n’ roll’ band is going places, dat is zeker.

Setlist: Hard Times – Hammer Down – Kings & Jezzebeles – Back To Mayhem – Crash Helmet – Hollywood & Vine – Girls Best Friend – Jam – Turn Me On – It’s Only Rock ‘N’ Roll – World Gone Crazy

[nggallery id=1358]