Blackberry Smoke is een relatief onbekende Southern rock band uit Amerika. In hun thuisland draaien ze al jaren mee in het clubcircuit en zijn ze een graag geziene act op grote festivals. Tevens hebben ze al vaak als support act gediend van grote namen als ZZ Top en Lynyrd Skynyrd.

Eerder dit jaar verscheen het album Little piece of dixie en naar aanleiding daarvan is er zelfs een uitgebreide Europese tour in elkaar gezet waarbij ook Nederland met twee optredens niet overgeslagen wordt. En dat de band toch wel enige naamsbekendheid heeft blijkt wel uit het feit dat het Bolwerk in Sneek ondanks het koude en natte weer op deze doordeweekse dag gezellig vol loopt. En de aanwezigen zouden niet teleurgesteld worden.

Sterker nog, het zou een van de beste concerten worden die ik dit jaar heb gezien! Blackberry Smoke staat niet alleen garant voor geweldige southern rock alá Lynyrd Skynyrd, ze zijn ook duidelijk beïnvloed door bluegrass en country en daardoor geen standaard southern rock bandje. Smaakmaker van de band is zanger/gitarist Charlie Starr. De man beschikt niet alleen over een geweldige stem, maar de meeste indruk maakt hij met zijn vloeiende gitaarspel. Zonder ook maar een moment naar zijn gitaar te kijken strooit hij de meest prachtige gitaarriffs en loopjes over het publiek uit. Ook is het duidelijk te zien dat de mannen al jaren met elkaar spelen want de ervaring druipt er van af en het geheel staat als een huis.

Uiteraard ligt de nadruk van de set op het album Little piece of Dixie. Zo krijgen de aanwezigen geweldige nummers voorgeschoteld als Like I am, I’d be lyin’, Good one comin’ on, Restless, Bottom of this, Sanctified woman, Up in smoke en Freedom song. Van Blackberry Smoke’s eerste album Bad luck ain’t no crime wordt ook nog het nummer Freeborn man gespeeld. Een subliem gespeelde uitvoering van de Lynyrd Skynyrd klassieker Tuesday’s gone is een hoogtepunt op zich en wordt zowaar nog beter gespeeld dan door Lynyrd Skynyrd zelf. Een ander memorabel moment is een rockende versie van Man of constant sorrow waarbij het dak er letterlijk af gaat. Het enthousiaste publiek krijgt er geen genoeg van wat ook zijn weerslag heeft op de band. Op het moment dat iedereen dacht dat het afgelopen was komen de mannen toch nog terug voor een laatste nummer. Blijkbaar dacht ook de lichtman van het Bolwerk dat het afgelopen was (of kon hij het niet meer “bolwerken”?) want het laatste nummer moeten de heren in het duister afwerken. Niet dat het ze verder iets uitmaakt overigens. Een groot deel van het publiek steekt de aanstekers in de lucht zodat er toch nog iets te zien valt. Het is veelzeggend voor de sfeer op deze fantastische avond.

Voor liefhebbers van Southern rock is Blackberry Smoke een must!