Voor de tweede keer in een half jaar tijd zijn de Southern rockers van Blackberry Smoke in ons land voor een kleine tour. Vorig jaar stonden ze o.a. in een goed gevuld Bolwerk in Sneek. Deze avond staan de heren in een matig gevulde kleine zaal van de Amsterdamse poptempel.

Het zou vooral een gemis blijken voor de thuisblijvers want de band speelde (net als in Sneek) de pannen van het dak. De nadruk van de set ligt uiteraard op het vorig jaar verschenen album Little Piece of Dixie. Nummers als Good one comin’ on, Like I am, Bottom of this, Sanctified woman, Shake your magnolia en het prachtige Freedom song gaan erin als koek en worden subliem gespeeld. Ook nu is zanger/gitarist Charlie Starr de blikvanger van de band. Hij heeft niet alleen een geweldige stem maar het is vooral zijn gitaarspel dat grote indruk maakt. De man heeft een onnavolgbare techniek, speelt zeer smaakvol en heeft ook nog eens een eigen stijl wat vrij uniek is in het Southern Rock wereldje.

Maar ook gitarist Paul Jackson mag niet onvermeld blijven. Hij speelt weliswaar volledig in dienst van Starr maar is door zijn prachtige en ingetogen spel wel de reden dat Starr kan schitteren. Tevens heeft Jackson een mooie tweede stem waardoor de vocale harmonieën klinken als een klok. Brandon Still (keyboards) en de gebroeders Richard (bas) en Brit (drums) Turner zorgen voor een solide basis.  

Bijna twee uur staan de heren op het podium. Buiten de al genoemde nummers wordt er ook nieuw werk gespeeld. Het toetje en tevens hoogtepunt is bewaard voor de toegift waarin een schitterende uitvoering gespeeld wordt van Man of constant sorrow. Het is weliswaar een cover maar ze geven er een geheel eigen draai aan waardoor het nummer alles herbergt waar Blackberry Smoke voor staat. Een mengelmoes van Southern Rock, Country, Bluegrass en Boogie.

In thuisland Amerika is Blackberry Smoke al een populaire act. Daar spelen ze samen met grote bands als ZZ Top en Lynyrd Skynyrd. Laten we hopen dat ze ook in Europa de nodige potten gaan breken in de toekomst want kwalitatief doen ze zeker niet voor deze bands onder. Integendeel zelfs! De opkomst deze avond viel weliswaar wat tegen, het enthousiasme van de band én publiek was er niet minder om. Gezien de reacties in de zaal hebben de heren er in ieder geval weer een aantal nieuwe fans bij. Deze week staan ze o.a. nog in de Rock Temple in Kerkrade. Ga dat zien!