Bløf bestaat dit jaar 20 jaar. De band viert dit met een flinke show in het Ziggo Dome te Amsterdam. Zo’n groots project vraagt heel wat voorbereiding. De band wil dan ook graag een keer kunnen oefenen om te zien of hun plannen allemaal goed uitpakken. Als dan ook Bløf de Groene Engel in Oss vraagt of ze mogen komen oefenen voor een publiek zegt men daar natuurlijk geen nee tegen. Het publiek ook niet, de show is al maanden uitverkocht!

Als dan ook de band rond kwart over negen aftrapt met “Radio Berlijn” is de zaal bomvol. Ook de zitplaatsen in deze mooie zaal zitten goedgevuld. Snel komen er nog wat bezoekers binnen, want de band begint ietsjes eerder dan werd aangekondigd. Zanger Paskal Jacobsen geeft aan dat ze vanavond lang gaan spelen en ziet nog snel veel bezoekers naar binnen glippen. Meteen grijpt hij het moment aan om te vertellen dat ze in Ziggo Dome spelen en dat ze vanavond willen gebruiken om te repeteren. Naar eigen zeggen gaan repetities voor optredens zelden goed en wil het op een podium wel lukken. Het eerste nummer ging de mannen al prima af en eigenlijk zal dit de rest van de show niet anders zijn. De band bestaat immers al twee decennia en hebben in die periode al heel wat shows op hun naam staan.

De band schotelt het publiek vanavond een setlist voor om van te smullen. Het zijn nagenoeg allemaal singles van de band, waardoor het veelal bekend in de oren klinkt. In de loop der jaren heeft de formatie uit Zeeland flink wat hits gescoord en dit heeft een positieve uitwerking op het publiek. Ze zingen graag mee met de grootste hits, maar ook luisteren ze naar de gevoeligere nummers uit het repertoire. Zo wordt er schitterende versie van “Mooie Dag” gespeeld en even krijgt de zaal het kippenvel. Dit nummer herinnert velen weer aan het overlijden van de voormalige drummer van de band. Gelukkig pakte de band het toentertijd al redelijk snel weer op, anders hadden de mannen hier vanavond niet gestaan. Het is vanavond een try-out en dit geldt ook voor de technici van de band. Er is een flinke lichtshow geïnstalleerd en hoewel het heel mooi in elkaar zit is dit voor een zaal zoals die van de Groene Engel veel te massaal. De lampen zijn veel te fel en sommige bezoekers krijgen met grote regelmaat een fikse dosis licht voor hun kiezen. Hiermee kunnen de bezoekers die helemaal achterin de Ziggo Dome ongetwijfeld nog bereikt worden, maar vanavond telt de zaal een 17.000 bezoekers minder, waardoor het te massaal is.

Gelukkig gaat dit niet te veel ten koste van de show. De mannen zijn dolenthousiast en staan met een grootse glimlach op het podium. Je kan gewoon zien dat de band er zin in heeft en het leuk vindt om hier in Oss te staan. Tussen de nummers door wordt er niet heel veel gesproken en zo gaat de show ook lekker vlot door. Een ervaren crew wisselt snel gitaren om en zo kan Bløf het een na andere nummer zonder oponthoud spelen. Natuurlijk ontbreekt de nieuwe single “Zo Stil” niet. Soms wordt het publiek ook even stil om te genieten van de nummers. De band beschikt over diepgaande teksten en veel bezoekers hebben wel ergens een connectie met een van deze nummers. Deze teksten raken simpel een gevoelige snaar. Hier weet bassist Peter Slager ook alles van. Paskal kondigt het nummer “Hou Vol Hou Vast” aan en als de band nog maar enkele noten heeft gespeeld breekt de snaar van de basgitaar. Lacherig wordt deze gitaar snel vervangen en vervolgt de band de show. Ook dit soort incidenten zijn voor een geroutineerde band geen probleem.

Na een anderhalf uur verlaat de band het podium, maar eigenlijk weet iedereen wel dat er nog meer aan zit te komen. Eigenlijk begint men zich ook wel af te vragen welk bekend nummer er eigenlijk nog niet is gespeeld. Vanavond speelt de band een behoorlijke “Beste van” en in de reguliere setlist zaten er erg veel van deze nummer, waaronder “Harder dan ik hebben kan”, “Holiday in Spain” en “Dansen aan Zee”. Er zijn echter nog wat pareltjes bewaard voor het einde. Zo krijgt de Groene Engel klassieker “Wat Zou Je Doen” nog voor de kiezen en tijdens dit nummer filmt de zanger zichzelf en het publiek, wat hij daarna weer op Internet zou gaan zetten. Ook “Meer Van Jou” is voor het toegift bewaard, maar de ultieme afsluiter van zelfs een tweede toegift is “Alles is Liefde”.

Bløf heeft er een sterke generale repetitie opzitten en de show in Ziggo Dome zal vast en zeker een groot succes worden. Het publiek in Oss heeft in ieder geval kunnen genieten van een unieke avond. Bands van dit kaliber komen niet snel in de kleinere zalen van het land. Nadat eerder De Dijk deze maand al een uitverkochte zaal opleverde scoort ook deze Nederlandstalige band in de Groene Engel. “Hier – Het Brste van 20 Jaar Bløf” – was in Oss!