‘’God damn, what a brother gotta do to get a message through, in the red, white and blue!’’ Sinds de begin jaren ’90 shockeren Ice T en zijn makkers met songs als Copkiller en KKK Bitch. Anno 2015 zijn de nummers actueler dan ooit. In eigen land lijkt er volgens de rapper niks te zijn veranderd. Gelukkig heeft Doornroosje na Melkweg, Effenaar en Pinkpop alle aandacht voor Body Count. Misschien clichématig maar de frontman vindt de Nederlandse fans dan ook het allerbeste. Publiek houdt het bij Powerstroke nog vrij rustig maar schreeuwt de Body Count boodschap graag mee.

powerstroke full-11

Niet dat Powerstroke geen krachtige show neerzet, hun groovy hardcore thrashmetal past prima bij de sound van het hoofdprogramma. Wanneer een stevige Fox sports intro klinkt komen de Belgen het podium oplopen. Als voorprogramma van Body Count in Nederland, mooi geregeld via BC gitarist Juan of the Dead, weet de band wat hen te wachten staat. Na enkele personeelswissels werkt de band, met het nieuwe album In For a Penny, In For a Pound, hard aan de toekomst. Eind deze maand staan ze zelfs op Graspop. ‘’Come on!’’, schreeuwt zanger Bavo Coene, pas een jaar bij de band.

Op het eerste gezicht denk je dankzij de looks, te maken hebben met een Limp Bizkit variant maar bandshirts als Septicflesh en White Zombie doen anders vermoeden. Bands als Pantera en Death Angel passen veel meer bij de sound en dat is belangrijker dan looks, toch? Ze vliegen er gelijk stevig in met daverende drums waaroverheen de gitaarsolo’s gieren en grommende uithalen het publiek dichter naar het podium lokken. Het lijkt wel of iedereen zijn energie spaart voor Body Count. Eins, zwei, drei de band knalt vervaarlijk verder. ‘’Are you with me?’’, vraagt de frontman, nadat hij enkele powermoves laat zien. Uiteindelijk krijgen ze bij het publiek de handen op elkaar en ontstaat er naar het einde van de set voorzichtig een moshpit. Until the fat lady sings.

powerstroke full-10

Halverwege de jaren ’90 waren er ook in Nederland crossovers tussen rock en rap. Beste voorbeeld zijn de Amsterdammers van Osdorp Posse met Nembrionics en hun Briljant, Hard en Geslepen. In de zaal van Doornroosje hoor je dan ook tijdens de podiumombouw liefhebbers de teksten van Def P mee rappen. Nog leuker wanneer Neuk! met ‘Je Beste Vriend (de Politie)’ uit de speakers klinkt. Het publiek bestaat vooral uit 30 en 40-jarigen, tijd voor een gangsterwalk down memory lane.

Body Count brengt vooral werk van de eerste twee albums Body Count en Born Dead. Om het feestje aan te wakkeren, mag het publiek eindelijk eens uit volle borst Slayer roepen. Van de soundtrack Judgment Night brengen ze ‘Dissorder’, drie samengesmolten covers van punkers the Exploited. Ice T nam deze track op met Slayer, net zoals Faith no More samenwerkte met Boo-Ya T.R.I.B.E. en Helmet met House of Pain. Voor de opkomst van Body Count toch nog even een streep Suicidal Tendencies door de tent. De band waar het volgens Ice T mee begon op het vlak van rap en rockfusie.

bodycount full-16

Sirenes, geweerschoten en piepende banden. Body Count’s in the House! Gitarist Ernie C, de enigste niet in BC uniform, komt als eerste het podium op. Samen met schoolmakker Ice T en back-up Sean E Sean zijn ze nog de enige originele leden. Door de jaren heen zijn er drie gesneuveld, twee aan kanker en één door een drive by. Opmerkelijk dat Sean E Sean even later tijdens ‘Drive By’ wordt neergeschoten. Op Pinkpop was het nog de zoon van Ice T, maar die is vanavond nergens te bekennen. ”2015 Body Count rises. You can’t kill us. We’re already dead!’’, brult een als zombie bewegende Ice T. Een gigantische moshpit ontstaat onder het goedkeurende toezicht van de rapper. Als een machinegeweer vlammen ze door de set. Ondertussen zit vrouwlief Coco aan de zijkant gezellig met enkele vriendinnen foto’s te maken. Met zo’n vrouw aan je zij heb je niets te klagen, maar de reden van het nieuwe album Manslaughter blijkt te gaan over de pussification van de man.

bodycount full-20

In de gigantische pit laten de stoere mannen even zien wat ze in huis hebben. Vanaf ‘Voodoo’ gaat de Nijmeegse zaal, vanaf het balkon tot vooraan de barriers, compleet los. Ice T laat de acteur in hem naar boven komen en beeld de bezwerende teksten op komische wijze uit. ”My eye, bitch!” Body Count blijft fijn hangen bij het debuutalbum met ‘There Goes The Neighborhood’, ‘Body Count’ en ‘KKK Bitch’. ‘’Show me some motherfuckin’ action !’’ Ice T vraagt zich af waarom het Witte Huis hem nog niet heeft gebeld. De gegevens liegen er niet om, a statistic, maar liefst 400 neergeschoten onschuldigen door de politie dit jaar. Ernie C laat zijn gitaar het werk doen en Ill Will mag een ratelende drumsolo opvoeren. ‘’I hear it every night, another gunfight!’’

De frontman komt even op adem. Let’s do a sing-a-long. ”Ahahaaaaa!”, klinkt het massaal in de uitverkochte zaal. ”I wanna tell you a little love story.”, gaat Ice T verder, ”You know what I’m sayin’, this is a Body Count love story.” Ondanks de teksten van ‘KKK Bitch’ blijft de boodschap duidelijk. Liefde kent geen kleur. Na het Slayer moment, zoekt ome Ice T naar jonge fans. Een zestien jarig meisje wordt geprezen omdat ze net zo goed bij een Justin Bieber concert had kunnen zijn. ‘’I’m your new uncle.’’, belooft Ice T en draagt ‘Talk Shit, Get Shot’ van het nieuwe album op aan haar. Mocht er iemand haar lastig vallen, verwacht de blaffer van Uncle Ice T.

bodycount full-27

”All rise for the Dutch national anthem!” Vroeger sloot Body Count af met Cop Killer zodat wanneer onheil ontstond, de band zo snel mogelijk de zaal kon verlaten. Zo extreem gaat het al jaren niet meer, maar ook deze boodschap blijft enorm relevant. ”Fuck police brutality!” Het was ook nooit een sneer naar de politie in het algemeen. Corrupte, racistische en arrogante agenten, daar draait het om. ‘’Fuck the police!’’, roept de zaal in koor waarna Ice antwoordt met ‘’I play one on tv’’. Middelvingers de lucht in en knallen maar. Wat een feest, het geluid klinkt prima, de lichten brengen alles mooi in beeld en Body Count speelt als een moordmachine. Nadat de hockeymaskers en creepy bandana’s zijn afgedaan, blijven ze naast een glimlach hier en daar, gefocused spelen. Het zweet gutst over het gezicht. Zowel Ice T als Ernie C zijn ondertussen de 55 al gepasseerd.

bodycount full-3

Toch heeft Body Count nog de kracht voor een slotoffensief. Ze keren terug met de titeltrack van Born Dead. De inleidende basslijnen brengen de zaal wederom in extase. Mocht the message ondertussen nog niet duidelijk zijn, Ice T laat nogmaals merken een hekel te hebben aan racisme. Niet alleen op het vlak van rassenonderscheid maar ook welke religie je gelooft, welk team je steunt… ”Born in South Africa, born in South America, born in South Central, born dead!” Enigste smetje op de hele avond komt in de vorm van de Suicidal Tendencies cover ‘Institutionalized’. Helaas brengt Body Count niet hun grappige, eigen versie maar enkel het welbekende refrein. Het leidt tot wat chaos op het podium, maar de band weet zich te herpakken voor het slot, ‘Momma’s Gotta Die Tonight’.

bodycount full-34

Een bloederig verhaal over ‘zijn’ racistische moeder en de wijze waarop hij haar omlegd. ”Burn momma, burn momma!” Ice T laat zien hoe hij haar in stukken zou hakken, terwijl Ernie C op gitaar voor de geluidseffecten zorgt. Nog één keer razen we mee met de woede van Body Count. Mensen proberen nog een laatste foto van Ice T te nemen of springen een laatste keer mee in de pit. Ondanks dat de heren maar liefst vier shows in Nederland hebben gegeven, blijft het bijzonder om rap icoon Ice T aan het werk te zien. Wat een charisma! Bovendien klinkt de muziek nog even hard als de boksbeugel aan een van de microfoonstands. Ok, ze doen al jaren dezelfde shows, met dezelfde hits. ‘The Winner Loses’ of ‘Surviving the Game’ had leuk geweest, maar net als bij Powerstroke gaat het om de overtuiging en de muziek, niet om de looks. Wie zowel Powerstroke als Body Count nog een keer in de buurt wil zien kan terecht op Graspop.

bodycount full-25