De dagen rondom kerst zijn meestal gevuld met heerlijke maaltijden, languit relaxen op de bank, familiebezoek, weinig inspannende activiteiten en zoetsappige kerstmuziek. Er is ook een andere manier om een avondje kerst te vieren en onder deze vaste rituelen uit te komen.. De W2 in Den Bosch biedt nieuwelingen een kans om te spelen op hun Boschkilde-festivals. Met deze dagen omgegooid toch Boschkilde Kerstival kent het kerstmenu ineens geen kalkoen, maar wel vier leuke acts!

Rockportaal is niet de enige die ook met de kerst een leuke band wil zien spelen. De zaal wordt langzaam gevuld en niet veel later wordt het Kerstival geopend door een heuse presentator die de eer heeft om The Elverines aan te kondigen. Elke band krijgt vandaag een half uur de tijd om hun kunsten te vertonen en de band uit Den Bosch en Utrecht mag het spits afbijten. De heren spelen vol enthousiasme nummers van hun eerste EP “Théron” De band valt vooral op doordat er muzikaal veel te smullen valt. Als de zanger even niet aan de beurt is mag er rijkelijk gitaar gespeeld worden en passeren lekkere deuntjes de revue. Duidelijk voorbeeld hiervan is het nummer “Get Along”, wat ook op hun nieuwe EP staat. Ook de zang is prima verzorgd en de openers zetten dan ook een prima performance neer. Helaas is er tijdens Boschkilde slechts een half uur tijd ingeruimd per act, waardoor soms een band net wat te laat op gang komt en de techniek helemaal goed is aangepast op de sound van de band, terwijl je dan juist meer zou willen zien. Dit kan natuurlijk, want de bands treden vaker op dan alleen op deze dag.

Na even wat ombouwen is het alweer tijd voor de volgende band. Gifter mag het inmiddels opgewarmde publiek gaan trakteren op hun sound. De band stond onlangs nog in het voorprogramma van Candybar Planet in de Groene Engel te Oss en nu mogen ze het Bossche publiek proberen voor zich te winnen. Na een introtape gaat de band meteen van start met `Doutzen` en zet vanaf het begin meteen een lekkere show neer. De band gelooft niet in echte hokjes en speelt een mix van verschillende stijlen. Als nieuwelingen zijn ze soms wat dwalend in hun stijl, maar vanavond blijkt dat de band uit Oss al flink gegroeid is, In het zestal nummers bewijzen de heren al veel meer als een geheel te opereren. Als de band met drie gitaren tegelijk aan de gang is ontstaat er een heel fijn samenspel, die een prima sfeer oproept. Goede drums en bijpassnede zang maken van Gifter een goede band en ze benutten hun half uur perfect. Wat helaas wel jammer is dat de zanger soms wat zachtjes overkomt en de overgangen tussen de nummers wat klungelig aan elkaar worden gepraat, maar dit komt vast wel goed.

Ook Giessen is vanavond vertegenwoordigd in Den Bosch. Uit deze plaats komt Mayday 13, de derde band van de avond. Als de band hun eerste nummer heeft gespeeld lijken we bijna met een kloon van de Heideroosjes te maken te hebben. Maar wel een mildere variant, want het tempo ligt net wat lager, maar wel vol energie. Deze indruk klopt, want het gehele optreden vuren ze een flinke dosis op het publiek af om zo de zaal op z’n kop zetten. Alle bands vanavond spelen eigen composities en de rockuummers van Mayday 13 hebben een goede uitwerking op het publiek. De nummers van de band laten heerlijk met zich meedeinen. Vooral het nummer “Couldn’t Care less’ leent zich hier prima voor. Als tijdens de set even een nummer wat langzamer is lijkt dit slechts even een adempauze, het gaspedaal wordt vandaag met regelmaat goed ingetrapt, tot standje Mayday 13.

Het ombouwen van de bands loopt vandaag her en der niet zo soepel. Hierdoor loopt het geplande speelschema wat vertraging op. Helaas houdt hier de NS geen rekening mee. Vandaar dat we slechts twee nummers van de afsluiters van Boschkilde, A Giant A Genius kunnen meepikken. De mannen uit Drunen openen behoorlijk stevig en zouden zowaar de hardste band van vandaag kunnen zijn. Niet gek, want ze hebben in het verleden al in stevige bands gespeeld. De riffs die we meepakken zijn prima verzorgd, maar ook spijtig genoeg net te weinig om een oordeel te kunnen geven. Wie weet komen we deze act in de toekomst nog wel ergens anders tegen. Boschkilde Kerstival zit er dan ook weer op en eigenlijk kunnen we wel zeggen dat er veel potentie is en we blij mogen zijn dat de W2 met regelmaat nieuwe acts een kans biedt met dit mooie initiatief!