[singlepic id=17416 w=320 h=240 float=right]Met een mooi programma en een zonnige weersvoorspelling lijkt dit een mooie editie van Bospop te worden. Met namen als Seether, Beth Hart, Wolfmother, Chris Cornell en Lenny Kravitz kan het niet mis gaan.

De jonge en veelbelovende band Black-bone mag dit jaar Bospop openen op het hoofdpodium. Op het festivalterrein is het nog niet erg druk, het is ook pas kwart voor twaalf, als de band begint. Na een korte intro komt de driekoppige band uit Eindhoven op en steken van wal met het nummer “Hard Times”. Doordat er maar weinig publiek aanwezig is, komt de sfeer wat moeizaam op gang komt. Ze dragen het nummer “Kings & Jezebelles” op aan de vrouwen in het publiek. De band sluit het optreden af met een rustig aan los wordend publiek. Er wordt lekker gedanst en de mensen die de tekst kennen staan lekker mee te zingen. Dit is bij het laatste nummer ook wel van toepassing, Gone Crazy.

Nog voor Black-bone afgelopen is, begint de band Vintage Trouble al met spelen in de tent. Het publiek gaat bij de eerste noten van deze band al helemaal uit zijn dak. Het is een soul/rock band, ze spelen erg swingende nummers en zijn ook gekleed in soul-stijl. Al lijken de meeste mensen in het publiek de teksten niet te kennen, toch wordt er erg veel gedanst. Ze spelen nummers als “Total Stranger” en “Blues Hand Me Down”. Er komt ook een gastzangeres, namelijk Beth Hart! Ze zingt samen met Vintage Trouble het nummer “Get it on” van Ike & Tina Turner. Het is een erg goede combinatie! Het optreden is dan ook een groot succes!

[singlepic id=17463 w=320 h=240 float=left]Echter nu Vintage trouble afgelopen is  het haasten geblazen naar het hoofdpodium want hier is ondertussen de band Seether alweer begonnen met spelen. De eerste paar optredens blijken elkaar te overlappen waardoor het niet mogelijk is om alle optredens helemaal te zien. Deze band is wat meer rock dan de vorige twee. Het publiek dat dus nog niet wakker is geworden door Vintage Trouble, zal nu wakker geschud gaan worden door de scheurende gitaren van Seether. Zeker na het spelen van nummers als “Remedy” en “Needles”. Naarmate de show vordert lijkt het publiek steeds meer in de rockstemming te komen! Helaas moeten we Seether weer snel verlaten om op tijd te zijn voor de volgende show.

The Union staat namelijk al weer klaar. Ze spelen een combinatie van blues, grunge en hardrock, wat voornamelijk klinkt als softe rock. Er is maar weinig publiek aanwezig, wat eigenlijk niet helemaal terecht is. Al brengt het optreden weinig show met zich mee, heeft de band wel alles uit de kast getrokken om een kwalitatief goed optreden neer te zetten!

[singlepic id=17409 w=320 h=240 float=right]Vanaf het optreden van The Union stopt het overlappen van optredens, dus kan er zonder te haasten naar de volgende act gelopen worden. Beth Hart heeft namelijk het hoofdpodium veroverd. Er zijn erg veel fans van haar aanwezig, wat erg goed te merken tijdens de stiltes die ze expres liet vallen tijdens de refreinen. Het hele publiek zingt luidkeels mee waar nodig. Ook zij heeft een artiest gevraagd haar te vergezellen tijdens het optreden: Ty Tayler, de zanger van Vintage Trouble. Ze zingen samen het nummer “I’ll take care of you”.  Het is een spetterend optreden waarin Beth veel verschillende nummers zingt, van ballades tot de wat snellere nummers als “Lifts You Up”. Ze is erg goed bij stem en het publiek lijkt het erg naar haar zin te hebben bij het variërende optreden van deze rockzangeres.

Na dit spetterende optreden van Beth Hart, heb ik van een afstandje geluisterd naar het optreden van Eli “Paperboy” Reed & The True Lovers. Al liggend in het gras, is het erg lekkere achtergrond muziek. Het klinkt erg zomers en ze gebruiken meerdere opvallende instrumenten als saxofoon en piano. Het is lekkere uptempo soul muziek met een jonge knul als zanger. De sfeer is dan ook erg goed tijdens het optreden en het is er aardig druk. Maar ook bij deze artiest geldt dat weinig mensen echt de teksten kennen van zijn liedjes.

De band die hierna volgt op het hoofdpodium zal gaan zorgen voor meer meezingers. Het is Ed Kowalczyk, bekend als zanger van de band Live. Hij is vandaag erg goed bij stem en weet dan ook al snel het publiek met zich mee te krijgen. Zo zingt hij “All Over You” en “The Dolphin’s Cry”. Ook de knaller “I Alone” mag natuurlijk niet ontbreken tijdens het optreden. Ook zingt Ed een paar eigen nummers zoals bijvoorbeeld “The Great Beyond”. Ed zoekt helaas tijdens het zingen maar weinig contact met het publiek. Er waren weinig stukjes waarbij het publiek mag laten horen hoe goed ze de tekst kennen, en ook heeft hij geen gezellig praatje richting het publiek gehouden. Gelukkig lijkt dit niemand te storen. Na afloop blijken velen erg onder de indruk te zijn van het optreden. Het optreden lijkt erg kort te duren maar de tijd gaat snel als het leuk is.

In de tent is de band Trombone Shorty & Orleans Avenue bezig met het op zijn kop zetten van de tent. Er staan vandaag veel swingende soul artiesten, en ook Trombone Shorty had binnen de kortste keren het hele publiek aan het swingen met leuke funky soul deuntjes op de trompet. De band laat zien dat ze erg goed met elkaar samen kunnen spelen door vele intermezzo’s te spelen. Tijdens het spelen van het laatste nummer doet de band iets heel speciaals. Ze wisselen namelijk allemaal van instrument! De zanger gaat drummen, de gitarist gaat trombone spelen, de drummer gaat gitaar spelen etc. En sterker nog, het klinkt nog altijd even funky. De band lijkt er ook echt plezier in te hebben en het publiek gaat hierin mee.

[singlepic id=17520 w=320 h=240 float=left]Wolfmother zet meteen een goede show neer met een nummer dat vrijwel iedereen kent:“Woman”. Doordat de mannen allemaal gekleed zijn in jaren zeventig kleding en flinke haardossen zijn ze leuk om te zien. De zanger laat ook zien dat hij op een gitaar met twee nekken kan spelen, maar het publiek lijkt te vragen naar meer hits. Ze spelen namelijk veel nummers waarmee het publiek niet zo bekend lijkt te zijn. De band sluit de goede show af met een van de bekendste nummers “Joker & The Thief”.

De band die hierop volgt was een totaal andere slag muziek: Los Lobos. Bij deze band kunnen de Spaanse gitaren en ukulele’s niet ontbreken. Al snel na dat ze van start zijn gegaan lijkt het publiek een beetje af te druipen. Veel mensen kennen Los Lobos alleen maar van La Bamba, maar daar sluiten ze natuurlijk het optreden mee af. De band speelt een nummer dat menig Limburger zal kennen onder de naam “Bestel Mar” van Rowen Hèze; “Anselma”. De Limburgse band heeft namelijk de zelfde melodie gebruikt. Velen lijken dit niet te weten en stormen terug naar de tent om dit van dichtbij te kunnen bekijken. Dit zorgt uiteindelijk toch nog voor een geslaagd optreden van deze toch al wat oudere band.

Vandaag hebben we nog drie bands op het programma staan, waarvan de eerst volgende Chris Cornell is. Hij is bekend als zanger van Soundgarden en Audioslave. Doordat Chris helemaal alleen op het podium staat en alleen gebruik maakt van een akoestische gitaar is het een opvallende verschijning. Dit gebeurt op festivals niet vaak. Hij gebruikt meerdere gitaren en begint gedurende het optreden ook te spelen met de apparatuur op het podium om daarmee bijvoorbeeld echo te maken of samples te herhalen. Een van de nummers die hij zingt van Audioslave is “Like A Stone” en van Soundgarden zingt hij het nummer “Black Hole Sun”. Na het spelen van een hele reeks nummers rent Chris van het podium en blijkt daarmee zijn optreden af te sluiten. Het publiek blijft verbaasd achter.

Na dit aparte optreden is het tijd voor Los Lonely Boys om zich te bewijzen op het podium. Ook deze band maakt muziek richting de soul, maar dit keer met een vleugje blues. Ze maken gebruik van mondharmonica en weten daarmee ook solo’s te spelen. De muziek is lekker dansbaar en up tempo. Al lijkt ook hier het publiek niet zoveel liedjes van te kennen, springt er een nummer wel echt uit: “Sixteen Monkeys”.

[singlepic id=17447 w=320 h=240 float=right]Last but not least sluit Lenny Kravitz de zaterdag van Bospop 2012 af. Nummers als “American Woman” en “Always on the run” brengen de sfeer er goed in en velen zingen dan ook luidkeels mee. Lenny bedankt een aantal artiesten van vandaag voor de prachtige dag en voegt daar zelf ook een erg goed optreden aan toe. Hij zingt namelijk erg goed en danst graag met de andere bandleden. Buiten de twee bekende nummers zingt hij er deze avond nog een aantal. Hij voegt “Ill be Running”, “Get Away” en “Are You Gonna Go My Way” toe aan dit lijstje en sluit daarmee deze dag erg mooi af. Helaas is de nacht niet zo mooi en regent het de hele nacht.

[nggallery id=1468]

[nggallery id=1462]

[nggallery id=1465]

[nggallery id=1463]

[nggallery id=1459]

[nggallery id=1467]

[nggallery id=1464]

[nggallery id=1471]

[nggallery id=1469]

[nggallery id=1461]

[nggallery id=1458]

[nggallery id=1466]

[nggallery id=1470]