kovacsHet slechte weer heeft een hoop mensen er niet van weerhouden om afgelopen weekend Weert te bezoeken voor het jaarlijkse Bospop festival. Simple Minds, Triggerfinger en John Fogerty zijn namen waarvoor je naar een festival komt. Ondanks de nieuwe locatie weet de organisatie alles prima te regelen en zorgen de pendelbussen voor goed vervoer tussen de diverse parkeerplaatsen en het terrein. Bovendien zorgt Oranje voor nog meer samenhorigheid.  

Helaas ben ik net te laat voor Sven Hammond Soul, maar gelukkig volgt er al snel een andere Nederlandse band onder de naam Kovacs dat al enige tijd mijn aandacht wekt.  Kovacs is de achternaam van de 23 jarige Sharon. Wat vooral opvalt, naast haar opmerkelijke verschijning met de bondmuts, is haar bijzondere stem. Denk Lana Del Rey of Nina Simone, lekker donker maar vol soul. Gesteund door strijkers zou de muziek perfect passen bij de volgende James Bond film. Van bombastische klanken gaat het naar mysterieuze tonen. Sharon zegt dat ze wat zenuwachtig is. Dat komt misschien door haar muziek. Het past nou niet echt bij het overwegende rock- en bluesprogramma van Bospop. Zondag spelen ze nota bene op ‘bekender’ terrein van North Sea Jazz. Toch valt er weinig te merken van podiumvrees. Wanneer de zangeres haar strot openzet verdwijnt enige twijfel en hoor je de klasse. Kunnen we hier al spreken van de nieuwe Caro Emerald? Internationaal heeft ze al een contract binnen bij Warner. Voorlopig is er enkel een EP met de hit My Love, opgepikt door 3FM en live gebracht tijdens de Wereld Draait Door. Gedurende haar show op Bospop is het uiteraard één van de hoogtepunten, maar eigenlijk is het hele optreden één hoogtepunt. Zo lang ze zingt is het genieten geblazen. We kunnen helaas niet te lang stil staan want we moeten richting het hoofdpodium.

14649732861_eb90a044d1_oDaar spelen drie voormalige Dire Straits leden (gitarist, saxofonist, toetsenist) onder de naam the Straits, De originele band rondom Mark Knopfler maakte furore in de jaren ’80 met hun stadionrock. Hits als Private Investigations, Walk of Life en Money for Nothing komen vandaag in uitgebreide uitvoeringen voorbij. De combinatie van het pianospel en gitaarwerk is een genot voor het oor. Gitarist en zanger Terence Reis heeft niet alleen de stem en het gitaarspel van Knopfler, hij draagt net als de originele frontman graag zijn zweetbandjes. Jan Smeets liet onlangs weten voor de 50ste editie van Pinkpop graag op de proppen te komen met the Dire Straits. Mocht Jan, Mark Knopfler niet zo ver krijgen, heeft hij een mooi alternatief met the Straits.

Na the Straits is het even tijd om het nieuwe terrein van Bospop te verkennen. Voor mij is het de eerste keer Bospop. Een vooral gezellig festival, erg gemoedelijk. Ondanks de regen heerst er een goede sfeer. De gemiddelde leeftijd ligt best hoog, maar iedereen voelt zich jong. Over het goed verdeelde en uitgestrekte veld begeven zich groepjes mensen. Rechts is het hoofdpodium met ernaast het overdekte tweede podium. Aan de andere kant bevinden zich de verschillende eet- en merchandise stands. Uiteraard is er ook een kleurrijke festivalmarkt. De eettentjes zijn gelukkig niet te vergelijken met de doorsnee festivalkraampjes. De prijzen kan je best schappelijk noemen. De grond onder onze voeten is best zompig maar overal liggen houtsnippers om glijpartijen te voorkomen. Enig nadeel is dat er een luchtje hangt. Dit minpuntje staat natuurlijk in schril contrast met de muziek van vanavond en morgen.

blofOm eerlijk te zijn is Bløf niet helemaal mijn cup of coffee, verwijzinkje naar Paul Carrack, toch moet je het de band van Paskal Jakobsen nageven hoe een je een prima show neerzet. Bovendien hebben de mannen hun eigen festival Concert at Sea. Zo brengen ze veel plezier te weeg met een immense verzameling aan hits. Eind jaren ’90 bekendheid verworven als een band met romantische popsongs zoals Liefs uit Londen en Harder dan ik hebben kan. In april wonnen ze een Edison voor het hele oeuvre. Songs als Alles is Liefde, Omarm en Holiday in Spain worden lustig door het enthousiaste publiek meegezongen. Jakobsen was op Pinkpop nog te gast bij het afscheid van Thé Lau en brengt vanavond een mooi eerbetoon dankzij een uitbundige uitvoering van Iedereen is van de Wereld.

14466356537_81720662b8_oOndanks dat het maar een troostfinale is kijk ik toch wel uit naar de confrontatie tussen Nederland en Brazilië. Eerst maar even een kijkje nemen bij de Fun Lovin’ Criminals. Onder leiding van de immer coole Huey Morgan, in het wit gekleed met stoere zonnebril, staat de New Yorkse band na 20 jaar nog altijd garant voor een feestje. Het duurt eventjes voor iedereen op gang komt maar bij de Pulp Fiction hit Scooby Snacks ontstaat er een feest aan herkenning door de tent. De band staat lekker losjes te spelen en weet voor de nodige schwung te zorgen. Ondertussen blijkt dat Nederland al in de vierde minuut heeft gescoord. Extra reden voor een dansje. Nog een reden voor Huey om zijn danspasjes te tonen is dat hij vandaag zeven jaar is getrouwd. Love Unlimited draagt hij daarom speciaal op aan zijn vrouw. ”Sing Barry White, Barry White, It’s Allright” klinkt het. Voor ons Oranje is het ook in orde want de teller staat inmiddels op twee tegen Brazilië. Na een geweldig slot in de vorm van Fun Lovin’ Criminal van debuutplaat Come Find Yourself gaan we in party mode verder richting het hoofdpodium.

simplemindsNederland mag zijn dikverdiende derde plek nog een tweede helft verdedigen. Wij wachten op de afsluiter van de eerste dag: Simple Minds. Hoe toepasselijk kan je starten met Waterfront. Er is natuurlijk heel wat regen gevallen maar tijdens de Simple Minds hangt er een mooie wolkenpak boven Bospop. Op het podium zorgen met name de spots voor een mooie sfeer. Zanger Jim Kerr is niet heel spraakzaam maar goed, het publiek heeft het dan ook te druk met het meezingen van eighties klassiekers als Promised You A Miracle, Someone Somewhere in Summertime en Don’t You Forget About Me. Uiteraard komen de Schotten nog terug voor een toegift. De afsluitende tandem Alive & Kicking en Sanctify Yourself brengt Bospop tot een laatste hoogtepunt. Nederland heeft het WK dan al ongeslagen afgesloten met 3-0. Wat een feest!