Het is begin 2004, en als fotograaf ben ik betrokken bij het tijdschrift, wat door PopEi uitgegeven en verspreid wordt. Als ik een van deze dagen het muzikantencafé binnenstap, heeft iedereen het over de CD “Trinity” van Karma Bonita: dit schijfje wat 7 nummers telt neemt de luisteraar mee op een muzikale reis waar geen hokjes bestaan, en waarin diverse muziekstijlen versmelten. Alle nummers vertolken een unieke sound en geluid, niks lijkt op elkaar, maar toch klinkt het als één geheel. De zangeres van dit project woont in de regio, en niet veel later begeleid ik dan ook een journaliste op weg naar een interview met Mattanja Joy Bradley: de stem achter Karma Bonita, en maak kennis met een enthousiaste dame met grootse plannen op muzikaal gebied.

[singlepic id=9563 w=320 h=240 float=left]Karma Bonita is helaas niet geworden tot het ambitieuze project waarover Mattanja droomde, en heeft 2005 niet overleefd. In datzelfde jaar echter ziet de band “Bradley’s Circus” het levenslicht, een totaal ander project. “Contemporary Roots Music” is er op de website terug te vinden, en in de praktijk wordt de luisteraar getrakteerd op een aantrekkelijke mix van americana, roots, country, rockabilly en af en toe een vleugje rock. Het versmelten van diverse muziekstijlen tot een aangenaam en afwisselend geheel heeft ze dus nog zeker niet afgeleerd!

Recentelijk heeft de band door Amerika getourd, en het optreden vanavond staat in het teken van de presentatie van hun laatste CD: “Bang Bang Wa Wee’s”. In een sfeervolle verkleinde Dommelsch zaal verzamelen zich steeds meer muziekliefhebbers, en bij de opkomst van support act Steven de Bruyn (El Fish / The Rhythm Junks) kan hij al tegen een gezellig gevulde zaal aan kijken. Helemaal alleen op het podium zijn zijn enige instrumenten een gitaar, maar het meeste doet hij met diverze mondharmonica’s, en met een subtiele dosis Belgische humor weet hij een half uurtje op een aangename manier muzikaal te vullen.

Tussen de support en de hoofdact wordt op twee schermen de tourvideo van Bradley’s Circus getoond, en komen diverse concerten, het tijdverdrijf tussen de concerten maar ook de kennismaking met John Snyder en de opnamen in de studio aan bod. Hoewel afwisselend en op een leuke manier gemonteerd, lijkt het geheel toch wat aan de lange kant te duren: richting einde verslapt de aandacht die bij aanvang volop aanwezig was, en nemen de gesprekken in de zaal toe.

[singlepic id=9546 w=320 h=240 float=right]Uiteindelijk is het dan zo ver: het gordijn gaat open, en een flinke steekvlam verlicht het podium waarop Bradley’s Circus inmiddels plaats heeft genomen. Natuurlijk staat de setlist in het teken van de nummers van het laatste album, maar niet alleen maar, en in een gevarieerde set krijgen we nummers in een mix van eerder genoemde stijlen te horen. Speciale aandacht tussendoor is er voor de jongste fan van de band, die de oefengitaar van gitarist André in ontvangst mag nemen, alsmede een poster en natuurlijk een exemplaar van “Bang Bang Wa Wee’s” . Over de performance van de band kan ik alleen maar zeggen dat als je ze live gezien hebt de CD waarschijnlijk tegen gaat vallen. Dit is niet negatief bedoeld voor de CD, maar als een enorm compliment over de vanzelfsprekendheid, het gemak en het samenspel waarmee de band speelt, en waarin Mattanja door haar aangename verschijning de rol van “gezicht van de band” op zich neemt. Dat de band duidelijk beseft dat ze er staan om de aanwezigen te entertainen, blijkt uit de lengte van de set: omdat ik niet wil riskeren de allerlaatste trein terug te moeten nemen verlaat ik de zaal als er al ruim een uur en een kwartier gespeeld is, en ik “laatste nummer” nog niet voorbij heb horen komen.

Het was in 2006 dat ik de band voor het laatst gezien heb. Anno 2011 laten ze horen een enorme groei doorgemaakt te hebben en zich van veel bands te onderscheiden door een unieke eigen sound, die aan de diversiteit van het publiek af te leiden door een grote schare fans gewaardeerd wordt, waaronder ondergetekende. Mattanja, tot een volgende keer!

[nggallery id=769]

[nggallery id=771]