Castlefest is geen traditioneel festival waar het draait om bands, maar een bijeenkomst voor jong en oud waarin muziek een rol speelt. Castlefest is sfeer, markt, theater, roleplaying en veel meer. Belangrijkste thema’s zijn de middeleeuwen en fantasy. De geboekte bands zijn dan ook voornamelijk te vinden in de hoek van middeleeuws, Keltisch en folk.

Helaas konden wij er alleen op zondag zijn en hoewel onze dag begint met regen. Komt de zon steeds meer tevoorschijn wanneer we het terrein van Castlefest in Lisse benaderen. Ook dit jubileumjaar, het is immers de vijfde editie van Castlefest, wordt weer gehouden op de perfect passende locatie van de Keukenhof.

Wat betreft bands zijn er dit jaar voor het eerst twee podia in gebruik waardoor er een doorlopend programma is. Ondanks dat ondergetekende een fervent muziekaanhanger is en er genoeg leuks te zien valt muzikaal gezien zien we uiteindelijk maar twee bands van dichtbij. De markt en alle andere zaken vragen namelijk de tijd en voordat je het weet is er alweer meer dan een uur voorbij. Kortom, Castlefest is een sfeervolle bijeenkomst voor iedereen die van een andere wereld houdt, waarin muziek slechts een onderdeel vormt.

Irfan
We komen net op tijd om Irfan te zien. Deze sympathieke Bulgaren hebben meer dan 2000 kilometer gereisd om op het podium van Castlefest te verschijnen, maar ze hebben het er graag voor over. Het eerste wat opvalt is dat men weer een nieuwe zangeres in de gelederen heeft. De band heeft slechts twee Cd’s op haar naam staan, maar heeft inmiddels alweer drie zangeressen gehad. Wat opvalt aan de huidige zangeres is dat haar stem dicht bij het originele stemgeluid van de eerste zangeres blijft. Hoewel het pas haar derde optreden met Irfan is lijkt ze weinig last van zenuwen te hebben. De band speelt een gedegen set waarin de invloeden van Dead Can Dance nog steeds voelbaar zijn, maar waarin vooral ook blijkt dat de Balkan haar eigen sporen in de muziek heeft achtergelaten. Hoewel de sfeervolle folk muziek van Irfan beter tot haar recht komt in een intieme zaal blijft de band nu echter ook in het daglicht goed overeind. Dat er zelfs veelvuldig gedanst wordt door het publiek zegt mogelijk genoeg.
http://www.myspace.com/irfantheband

Onze wandeling langs de verschillende kramen en acts duurt zo lang dat we verschillende bands missen. Met OrfeO en Omnia zijn dan ook bands aan de beurt die we al regelmatig hebben gezien. Hoewel we slechts flarden horen van het optreden van Omnia lijkt men een nieuw nummer te spelen die veel duisterder klinkt dan hun huidige werk. Zou het een stijlbreuk worden naar de toekomst toe? We zijn benieuwd.

Valravn
De laatste band die we echt zien is Valravn. “Hallo Björk”, dat is direct wat in je hoofd opkomt wanneer de zangeres van Valravn begint te zingen. Hoewel de band dichter bij het traditionele folk geluid blijft, mede door het gebruik van bijvoorbeeld een draailier, dan de bekendere ‘zus’ blijft constant de schaduw van Björk over deze band hangen. De muziek is echter meer dan alleen folk, want door het gebruik van beats wordt de muziek toch ook eigenwijs hedendaags. Het levert een energieke live show op met springlevende muziek. Het bewijs is een flinke groep dansende mensen, vooral vrouwen, voor het podium. Voor de criticus blijft het spookbeeld van Björk (eigenzinniger, energieker, origineler en beter) toch overheersen.
http://www.myspace.com/valravn

Castlefest is dus meer een ‘meeting’ dan een traditioneel muziekfestival. Dat is ook te zien aan de veelzijdigheid van het publiek. Waar de één met zwaard en al klaar is om de strijd aan te gaan zijn er ook mensen die in hun ‘gewone kloffie’ over de markt slenteren. Muzikaal gezien zit Castlefest net als zoveel grotere festijnen een beetje in een spagaat. Aan de ene kant de roep om meer nieuwe acts, aan de andere kant wil een (groot?) deel van het publiek maar geen afscheid nemen van Omnia, Rapalje en Faun (hoewel die laatste band dit jubileum jaar wel gemist werd). De laatste jaren lijkt Castlefest hierin een goede mix te vinden van nieuwe namen en de gevestigde orde bij elkaar te plaatsen. Daarin zou het dit jaar geïntroduceerde tweede podium een goede rol kunnen vertolken om meer aandacht te kunnen geven aan wat nieuwe acts. We gaan het volgend jaar wel weer meemaken, want Castlefest blijft een gezellige, sfeervolle happening die je minimaal eens in je leven meegemaakt moet hebben.