Terwijl januari langzaam op zijn eind loopt is het natuurlijk nog steeds hartje winter. Dit betekent dat het clubcircuit nog op volle toeren draait en alle activiteiten binnen gebeuren. Zo ook vanavond in de Lakei te Helmond. De Lakei viert het nieuwe jaar 2011 en iemand die iets te vieren heeft geeft graag een feestje weg. Het feest van vanavond is er een van een internationaal niveau en bovendien nog helemaal gratis ook. Vergeet dan ook de crisis, de BTW-verhoging en alles eromheen. Vanavond is het feest met Che Sudaka.

De band Che Sudaka is er een met vele nationaliteiten en als thuisbasis houdt men Barcelona aan. De band bestaat onder andere uit Spanjaarden, Argentijnen en Portugezen en ze zijn op een Europese tour om overal hun vrolijke klanken te laten horen. Hun sound lijkt ontzettend op die van Manu Chao en de vergelijkingen zijn dan ook snel gemaakt. Als de band rond negen uur aftrapt is het meteen smullen. Hoewel de kennis van de Spaanse taal er niet is klinkt het allemaal erg leuk en vermakelijk. De energie spat van het podium en het zestal is er toe in staat om de ongeveer honderd bezoekers van vanavond een erg leuke avond te bezorgen. Ze zwepen de zaal continu op en laat iedereen volop meezingen. Het meezingen bestaat dan ook uit simpele dingen, want nee, het Spaanse talent zit er vanavond niet in.

De band daarentegen is wel behoorlijk breed getalenteerd. Twee elektrische gitaren, een akoestische gitaar, een drumstel en een keytaar (een keyboard in de vorm van een gitaar) maken de bende compleet. Ook op vocaal gebied spreidt men de talenten. Doordat er twee zangers zijn in de band klinkt het veel completer. Alle elementen bij elkaar leveren een zomerse act op, terwijl het nog hartje januari is. Ze stralen veel positieve energie uit en hun boodschap is er een zoals ze zelf opereren. De band beschouwt zich als vrijbuiters en tijdens een enorm leuke up-tempo Spaanse versie van `Englishman in New York` zingen ze de Nederlandse tekst `Geen mens is illegaal` Che Sudaka is absoluut een band met een boodschap. Deze boodschap is dan ook leuk verpakt en de vrolijke nummers wisselen elkaar in een rap tempo af. De band gebruikt geen setlist, het zit allemaal in hun hoofden. Het is dan ook erg knap dat ze precies weten wat er volgt en er vallen nagenoeg geen stiltes. Men laat zich graag horen en de opzwepende ritmes en muziek zijn continu van hoog niveau.

Het cadeautje van Lakei wordt dan ook door velen enthousiast ontvangen. Che Sudaka is een absolute feestact en het verwondert ook niet als de band al heeft gespeeld met Manu Chao en ook Gogol Bordello. Ze zitten allemaal in het straatje van veel energie, een boodschap en positieve klanken. Ze hebben er dan ook vanavond enorm veel lol in en hoewel er vast acts zijn die net alsof doen is dit niet het geval. Ze vinden het leuk en dit heeft aanstekelijk gewerkt. Als dan ook tijdens het toegift het publiek luidkeels `Che Sudaka` roept is het resultaat bereikt. Een vrolijke zondagavond met een erg vermakelijke band.