Cultuurpodium Groene Engel in Oss geeft nieuw lokaal talent graag een kans. Oss kent een rijke muziekgeschiedenis, waarbij het niet alleen de coverbands zijn die het ver hebben geschopt. Tal van acts hebben het al gemaakt in ons land en vanavond komen daar mogelijk twee nieuwe acts bij. Civil Servants en Gifter presenteren allebei hun nieuwe muziek. Oss is vanavond getuige van twee releaseparties!

Civil1Allereerst is het de beurt aan Civil Servants om te laten horen wat ze in huis hebben. De mannen spelen muziek die ze zelf onder het vakje shoegaze scharen. Het publiek komt echter niet met z’n allen naar de zaal om naar hun schoenen te kijken en richt al snel de blikken richting het podium. Zanger David is helaas in de eerste paar nummers niet meteen goed te verstaan, maar het zou ook best mogelijk kunnen zijn dat dit een beetje bij hun sound past. Civil Servants is niet van de vrolijke poppy muziek en hoewel het buiten misschien volop lente is toveren ze met hun sound het seizoen spontaan over in een druilerige herfst. Denk daarbij aan bands zoals Joy Division, Editors, The National en Nick Cave & The Bad Seeds. Geen opgewekte liedjes, maar wel goed uitgevoerd. Zanger David vertelt trots over het nieuwe album wat ze vandaag presenteren en is dankbaar voor de grote opkomst. Naast het eigen materiaal speelt Civil Servants Civil2ook een paar covers, waarvan er eentje een duet is samen met toetseniste Charlotte. Zij is ook verantwoordelijk voor het artwork van hun album Swans In Lakes en er mag gezegd worden dat dit voortreffelijk is gedaan. Zo heeft Civil Servants op meerdere vlakken talent in huis. Bands zoals deze zijn er niet zo heel veel, waardoor ze mogelijk wat meer kunnen opvallen in de grote hoop. Een mooie toekomst zou er dan ook voor deze nieuwkomers best in kunnen zitten.

Een paar jaar geleden presenteerden ze al in de Groene Engel hun gelijknamige debuutalbum en vanavond is het tijd om wederom een nieuwe release aan het publiek te laten horen. Gifter heeft sinds het verschijnen van hun debuutalbum niet Gifter2stilgezeten en heeft ondertussen al op heel wat locaties van zich laten horen. Niet voor niets zijn de mannen onlangs toegevoegd aan de lineup van Proud of The South, een project waarbij Brabantse Talenten worden begeleid en ondersteund om een mogelijke grote stap in hun carrière te kunnen maken. Gifter opent vandaag meteen met een nieuw nummer Who Are You wat dolenthousiast wordt ingezet. De band heeft er zin in en gaat er direct volop tegenaan. Zo zien we het graag! Het is ook een reden voor een feestje, want de release van een EP is toch weer een volgende stap voor de mannen uit Oss. Het publiek kijkt dan ook aandachtig naar de verrichtingen van Gifter en ondertussen staat de zaal goed vol. Het vele spelen betaalt zich uit vanavond. Zanger Danny klinkt beter dan voorheen Gifter1en komt als frontman zelfverzekerd over. Ook de bassist en gitarist zijn goed op elkaar ingespeeld, terwijl de drummer het geheel allemaal bij elkaar houdt. De setlist van vanavond bestaat uit veel nummers van debuutalbum, maar ook de nieuwe nummers van de EP Don’t Look Down klinken heerlijk door de zaal van de Groene Engel. De crew heeft alles uit de kast gehaald om er qua en licht en geluid een heel mooi geheel van te maken. De locals steunen de locals en samen met het publiek maken ze het tot een zeer geslaagde avond. Gifter sluit de avond in stijl af met twee nieuwe nummers en doet dit vol verve.

Na afloop is het dan ook behoorlijk druk bij de merchandise, waar allebei de bands hun nieuwe releases aan de man proberen te brengen. Veel cd’s gaan over de balie en menig exemplaar wordt voorzien van een handtekening. Het is goed om te zien dat er nieuw talent aanstaande is en wie weet komen we een van deze twee bands wel tegen de komende tijd!

Foto’s: Sandra Leijtens – Sandra Leijtens Photography