Met ruim 6500 betalende bezoekers trok het Summer Darkness festival meer publiek dan vorig jaar. Dankzij de bewuste keuze van Tivoli, organisator van Summer Darkness, voor een compactere opzet van het festival. Opvallend verder is de verdubbeling van het aantal buitenlandse bezoekers, waaronder veel Schotten, Italianen, Spanjaarden, Belgen, Duitsers en Denen.

De achtste editie van het Summer Darkness festival kleurde afgelopen weekend het zonnige Utrecht zwart. Summer Darkness gaf drie dagen lang podium aan de zogeheten dark-underground subcultuur: meer dan vijftig (inter)nationale muzikale optredens, modeshows en dichtkunst in o.a. de Domkerk, Tivoli Oudegracht, Tivoli de Helling, Museum Speelklok, en het Domplein.
Het festival trapte vrijdag af met het concert van Brendan Perry in de Domkerk. Perry was in de jaren ‘80 de man achter de legendarische band Dead Can Dance. De subtiele popmuziek in combinatie met de speciale setting van de Domkerk, maakte dit meteen tot één van de hoogtepunten van het festival. 
Een tweede hoogtepunt vond  op vrijdagavond plaats: Medusa’s Bal Du Masque. Tivoli was omgetoverd tot een sjiek ballroom uit de jaren dertig, de bezoekers hadden zich stijlvol uitgedost met de meest extravagante en mysterieuze kleding.
Overige hoogtepunten van het festival waren onder meer de concerten van Spiritual Front, Kelten Zonder Grenzen, Leatherstrip en Faith & The Muse, de dichtkunsten (van o.a. Ingmar Heytze) op de Utrechtse grachten en de modeshows op het Domplein.

Tivoli kijkt als organisator van dit festival zeer tevreden terug op een succesvolle achtste editie. Tivoli heeft net als andere Utrechtse festivalorganisaties te horen gekregen dat de gemeentelijke subsidie voor dit festival volgend jaar komt te vervallen. Tivoli betreurt dit ten zeerste. Het is nog onduidelijk in welke mate deze  bedreiging invloed zal hebben op de continuïteit van het Summer Darkness festival.