Gaan we wel of gaan we niet? Het weer is een spelbreker voor een flink aantal potentiële bezoekers (empirisch onderzocht met dank aan verschillende fora). De voorspelde sneeuwbuien en de, in het westen, al aanwezige sneeuw heeft een flink aantal mensen weerhouden om de weg op te gaan. Toch is de zaal van Dynamo behoorlijk gevuld. Opmerkelijk genoeg is het overgrote deel van het aanwezige publiek niet uit Eindhoven, maar wordt er slechts door een enkeling enthousiast gejuicht wanneer Coppelius vraagt wie er uit Eindhoven komt. Apart, zeker voor een stad die zichzelf ooit uit heeft geroepen als ‘rock city’.

[singlepic id=7797 w=320 h=240 float=left]Mogelijk is in ieder geval The Violet Tribe niet ‘rock‘ genoeg. De band combineert live verschillende muziekstijlen (zoals bijvoorbeeld, oosters, dark wave, tribal, middeleeuws) met, vooral, verschillende vormen van buikdansen. Sfeervol gebracht, goed gedanst en vooral ook goed gezongen, want de dames hebben prima (samenwerkende) stemmen. De dames worden ondersteund door één heer op elektrische gitaar. Muzikale basis van de avond is hun opmerkelijke CD “Ravishing Collection Of Curios“. Het is jammer dat de muzikale mix niet helemaal uit de verf komt. Dit is deels te wijten aan een slecht geluid, zo zijn de blazers bijna niet te horen in het hilarische kermisnummer ‘The Mad Professor’s Had An Overdose’ en deels door een gebrek aan goede (extra) ondersteunende muzikanten. De dames weten wel van wanten, maar er is soms te weinig ‘body’ in de muziek om het muzikaal echt interessant te houden. Wat betreft de live show is dat echter dik in orde. De regelmatig in ander tenue opkomende dames weten een publiek vast te houden met verschillende vormen van buikdansen. Bovendien zijn nummers als ‘The Steam Song’ en het schitterend uitgevoerde a capella nummer ‘Lamma Badda Yatahanna’ sterk genoeg om een redelijk slecht geluid te overleven.

[singlepic id=7809 w=320 h=240 float=right]Rock credebility heeft Coppelius genoeg. De band die ooit begon met vooral Iron Maiden covers (vanavond is er ruimte voor ‘Murder In The Rue Morgue’) weet namelijk muziek te spelen met cello, contrabas , klarinet en drums waarop headbangers zich compleet uit kunnen leven. Het wordt direct duidelijk dat Coppelius al een tijdje aan de weg aan het timmeren is, want veel strakker dan dit kun je niet spelen. De rol die traditioneel door een gitaar wordt vervuld wordt door deze Duitsers ingevuld door de cello en de klarinetten. De band doet muzikaal sterk denken aan Letzte Instanz, maar de live show van Coppelius is van een geheel andere orde. De hele live show is een soort musical waarin de heren op het podium geweldig in hun rol blijven. De aankondigingen in het Engels zijn regelmatig hilarisch en de bandleden weten als geen ander het publiek erbij te betrekken. Het gevolg is dat een aantal bezoekers mogen headbangen op het podium, er aandacht is voor iemand uit het publiek die foto’s mag maken vanaf het podium en er regelmatig contact gezocht wordt in het publiek (zanger die mee staat te springen in het publiek, één van klarinetspelers die een solo op de bar in de zaal geeft en de mensen in het publiek om en om laten meezingen met ‘Gumbagubanga‘). Ook live heeft Coppelius één manco, de muziek klinkt een beetje hetzelfde. Daardoor kost de hele set uitzitten wat moeite. De band komt er na een muzikaal dipje in het midden echter weer compleet bovenop. Vooral bekendere nummers als het rockende ‘Habgier’, ‘Schöne Augen’, het meezingen met ‘Time Zeit’ en de aan Coppelius opgedragen ‘Coppelius Hilft!’ houden het concert gaande. Gevolg is dat het publiek aan het eind van de show tegen het podium geplakt staat in plaats van verspreid door de zaal. Een goed teken van een goede show. Het laatste opmerkelijke wapenfeit is een geheel eigen interpretatie van een Motörhead nummer. Wel eens gezeten bij een nummer van Motörhead? Bij Coppelius kan het! Septisch als we mogelijk vooraf waren, zo positief verrast waren we aan het einde van de show.

Kortom, een fijne avond uit met twee acts die op geheel eigen wijze muziek met entertainment weten te brengen. Zeker gaan bekijken als ze weer een keer in de buurt zijn! Weer of geen weer!

[nggallery id=633]

[nggallery id=634]