Het Britse Crippled Back Phoenix kiest als cover een zwarte kat. Niet omdat ze bijgelovig zijn maar meer omdat het de muziek omschrijft: Dark rock. Op Horrific Honorific dompelen ze zes covers onder in de duistere drab. Het resultaat is verrassend goed.  De plaat is fysiek te verkrijgen vanaf 9 maart.

Multi instrumentalist en bandleider Justin Greaves heeft een rock georiënteerde muzieksmaak (hij drumde o.a. bij Iron Monkey en Electric Wizard) en daarom vind je op Horrific Honorifics covers van Arbouretum, Swans, Magnolia Electric Co, Nomeansno, The God Machine en The Sensational Alex Harvey Band. Vooral de covers van Magnolia Electric Co en The God Machine maakten me nieuwsgierig, gezien die twee bands weinig tot niets fout kunnen doen.

Magnolia Electric Co was een project van wijlen Jason Molina die vooral bekend was onder de naam Songs: Ohia en intens droevige maar daarom verdomd prachtige country muziek maakte. De cover Will-O-The-Wisp wordt gezongen door de Zweedse zangeres Belinda Kondic die met haar vibrato stemgeluid een heel spookachtige atmosfeer meegeeft aan het nummer. Een waardig eigengemaakt nummer.

In Bad Dreams is één van de vele hoogtepunten op het album One Last Laugh In A Place Of Dying, het tweede en laatste album van The God Machine, een hardrock/grunge band uit San Diego. Aan het begin van de jaren negentig groot geworden door hun mooie samensmelting van grunge, hardrock en metal. Crippled Black Phoenix vertolkt de song goed maar verder is er niet zoveel gedaan om er een eigen draai aan te geven.

Het laatste nummer The Faith Healer van The Sensational Alex Harvey Band is de kers op de taart. Het origineel komt uit 1973 en is een typisch lang progressief hardrocknummer. Saai dus. De cover daarentegen is een schot in de roos. Met de laag mompelende James Ray van The Black Hearted Riders achter de microfoon en repeterende riffs, is dit lekkere doomgothrock.

Conclusie: Crippled Black Phoenix laat met Horrific Honorific horen dat ze een diepe liefde voelen voor de kracht van muziek. Ieder nummer heeft een geheel eigen atmosfeer en de band weet dat sfeertje moeiteloos nog beter te maken.

Op een schaal van 1 tot 10:

8