Het bezoeken van een Danko Jones show is in de regel altijd goed. De band rond zanger Danko Jones geeft alles op het podium, waarbij het publiek enorm vermaakt wordt door het strakke spel, de vermakelijke grappen en het enthousiasme wat de Canadezen enorm goed weten over te brengen. Op menig festival hebben ze in de loop der jaren al spetterende performances gegeven. Het festivalseizoen zit er echter op, maar het clubcircuit draait op volle toeren. Na de vele keren dat ik Danko Jones op een festival gezien heb is het nu tijd voor een clubshow, tijd om te gaan rocken in de Effenaar te Eindhoven!

 Bij binnenkomst is de zaal al goed gevuld en vrij snel begint het eerste voorprogramma van vanavond. Viper Cobra heeft de eer om de spits af te mogen bijten vanavond. De mannen uit Rotterdam presteren het om een stevige rockende show van een half uur neer te zetten. Een energiek collectief met een geheel eigen sound blaast vanaf het podium van de Effenaar. Het publiek hebben ze dan ook vrij snel in de pocket en de band wordt met de hoorns beloond. Geen slecht begin op deze avond, waar overigens tijdens de show steeds meer publiek is bijgekomen. Dan is het tijd voor de tweede supportact Young Guns. We lijken ineens in een hardcore/punkrockshow beland. De band is op tour met Danko Jones door Europa, maar de reden hiervan is wat onduidelijk. Hun sound rijmt totaal niet met die van Danko Jones en de overactieve zanger toont ook even alle clichés, die bij deze scène hoort. De band toerde in hun verleden al met Lostprophets en Taking Back Sunday, een keuze die veel begrijpelijker is. Desalniettemin geeft de band alles, betrekken ze het publiek bij hun show en leveren ze een strakke set af. De zaal is ondertussen echt vol en het bericht “Uitverkocht!” zou zowaar bij de kassa kunnen hangen. Het publiek in Eindhoven is massaal gekomen voor de band uit Canada, tijd voor Danko Jones!

Het intromuziekje klinkt en het publiek is er klaar voor. Met luid gejuich wordt de band rond de “Mango Kid” ontvangen. De band trapt af met nummers van het nieuwe album en dat is even wennen. Op het nieuwe album lijkt Danko zowaar echt te gaan zingen. Waar hij in het verleden vaak teksten schreeuwend liet horen lijken er nu echt noten gevolgd te worden. Deze sound blijkt echt bij het nieuwe album te horen, want vervolgens belanden we in een echte Danko Jones-show. Deze shows worden gekenmerkt met een strakke sound, harde rock ’n roll en een zanger die ook meteen een echte crowdpleaser genoemd mag worden. Hij maakt grappen tussen de nummers door, hijst een Nederlandse vlag met het Danko Jones-logo en maakt sex-gerelateerde opmerkingen, kortom Danko op zijn best. Natuurlijk trakteert hij op het laten zien van zijn tong en laat hij graag zijn naam scanderen. Tijdens festivalshows komen vaak dezelfde nummers voorbij en ook vanavond staan er een aantal op de setlist. “Lovercall”, “I want you”, “Sticky Situation” en het nummer met het hoge meezinggehalte “First Date” komen dan ook voorbij. En dat continu vol overgave. De band gaat er vol voor en ook bassist JC lijkt zichtbaar te genieten. Ook hij pept de zaal nog eens op, terwijl dat nauwelijks meer nodig blijkt. Danko Jones heeft iedereen in zijn zak en als hij ook maar enkele gebaren richting het publiek maakt zijn de reacties er meteen. De magie tussen publiek en band werkt geweldig goed. Danko Jones is naast een strakke rockband ook een band met een hoog entertainmentgehalte. Of het nu om het afzeiken van Amsterdam gaat, het in de maling nemen van sommige mensen uit het publiek of toch Eindhoven te eren om de woorden “Rock City” te gebruiken. Het blijkt allemaal te kloppen. Als dan ook na een show van zo’n anderhalf uur het erop zit is men getuige geweest van een geweldige act die op alle fronten zijn best heeft bewezen. Danko Jones “Plays the Blues”, zorgt ervoor dat niemand “Forgets their Name”