Met Pasen is het Paaspop, met Pinksteren is het Pinkpop en traditiegetrouw is het op Hemelvaartsdag Dauwpop. De weergoden zijn Hellendoorn gunstig gezind, het terrein ligt er fantastisch bij en het programma is er een om door een ringetje te halen. Kortom een hele mooie festivaldag in het verschiet, geen tijd te verliezen, de eerste band begint al bijna…..

[singlepic id=16516 w=320 h=240 float=left]Om de Dauwpoppers meteen wakker te krijgen heeft de organisatie Prong weten te strikken. Deze mannen uit de Verenigde Staten brachten onlangs een nieuw album uit, maar kennelijk is het vandaag niet echt de bedoeling om hier veel van te spelen. De muziek is heerlijk hard en hoewel de belangstelling nog niet heel groots is op dit uur van de dag wordt er door het publiek wel flink met het haar gewapperd. Ga er ook maar aanstaan, als metalband een festival openen. Prong komt er goed mee weg, alleen lijkt het podium voor het trio wel erg groot. Gelukkig komen de heren op gitaar wel in de buurt van de rand van het podium zodat ze goed te zien zijn. De drummer daarentegen zit ver naar achteren verstopt. Met z’n drieën maken ze er een heel lekkere show van en halverwege vindt er zelfs een bandwissel plaats. De bassist wordt omgewisseld en zo zien we ineens een ander gezicht. Hun set sluiten ze in stijl af en iedereen schreeuw uit volle borst “Snap Your Fingers, Snap Your Neck!”.

[singlepic id=16609 w=320 h=240 float=right]Op ditzelfde Jagermeester Rock Stage is het niet veel later tijd voor een invaller. The Minutes moeten op het laatste moment afhaken, maar de organisatie heeft wel een hele fijne invaller geregeld. Drive Like Maria mag het openstaande uur komen volmaken. De band heeft nog maar net hun nieuwe album uit en misschien is Dauwpop dan ook wel het eerste festival waar de band hun nieuwe klanken laat horen. Echter laat de techniek het aan begin van de show afweten en horen we een flink gebrom. Er wordt even gestopt en vanaf het punt van hervatten gaat de band helemaal los. In het verleden zagen we van Nitzan, de dame in de band, slechts haar haar voor haar gezicht bungelen. Nu krijgen we de dame beter te zien. De band is groter geworden, meer ervaring gekregen en dit betaalt zich uit in een wervelende show. Zowel nieuw materiaal als nummers van “Elmwood” komen voorbij. Het publiek geniet met volle teugen en juicht dit moois graag toe. Apart om de drummer soms de leadzang te horen zingen. De band zet een prima show neer en zelfs zonder hit “I’m On A Train” blijft Drive Like Maria aano 2012 overeind.

Dauwpop biedt ook dit jaar een enorm breed programma aan. Er zijn veel podia waarop zowel plaats is voor bands, maar ook voor dj’s en een flinke dosis flauwekul. De Dauwpopper heeft eerder tijd te kort en moet afwegen waar hij/zij gaat kijken dan dat men zich hoeft te vervelen. Een keuze die velen wel hebben gemaakt is om te zien wat Chef Spcial op het Jupiler Mainstage allemaal doet. Terwijl buiten de tent velen van het mooie weer genieten is de tent goed vol. De zomerse klanken van deze band uit Haarlem pakt erg lekker uit. Het is dan ook te begrijpen dat deze band het internationaal ook goed zou doen. Het optreden doet wat denken aan Relax (ook uit Haarlem), maar dan wat zomerser, wat vrolijker. Iedereen springt dan ook mee op hun muziek en kent de bekende nummers, waaronder “Biggest Monkey”.

[singlepic id=16601 w=320 h=240 float=left] Helaas kunnen we niet te lang blijven hangen, want het wordt tijd voor een kerkbezoek.

De ingang van podium “King King” lijkt namelijk op een kerk. Muziek is hier de religie en de voorgangers die staan te wachten om te gaan preken zijn de Paceshifters. Deze groep uit Eindhoven timmert hard aan de weg. Na flink wat optredens, waaronder met Therapy?, is de band de studio ingedoken. In Amerika hebben ze hun nieuwe plaat “Home” opgenomen en vandaag wordt er van dit album en ook van de debuutplaat heel wat gespeeld. Deze jonge honden weten binnen een korte tijd de tent op zijn kop te zetten en passen perfect op dit podium, waar vandaag nog meer opkomende acts staan geprogrammeerd. Dat de mannen uit Eindhoven komen is wel te zien, want qua houding van de band is het gewoon duidelijk dat ze veel naar Peter Pan Speedrock hebben gekeken. Jong geleerd is oud gedaan.

[singlepic id=16533 w=320 h=240 float=right]Het geniale meesterstuk komt vandaag echter uit Kytopia. Het nieuwe project van Colin Benders is nog niet begonnen of het Mainstage staat helemaal vol. Iedereen wil er bij zijn als The Kyteman Orchestra aftrapt. En groot gelijk hebben ze! Een uur lang wordt de tent betoverd door de kracht van deze formatie. Nooit eerder stonden er zoveel personen op het podium. Een groot koor en een flink orkest worden geleid door een mysterieuze dirigent. Als een “mad professor” staat Colin met capuchon zijn orkest te dirigeren. Met groot succes, want na de bombastische opener “Preaching To The Choir” is het publiek al om. Het grootse project maakt meteen indruk en als ook nog eens een aantal zangers en rappers zich mengen in deze show is het plaatje helemaal compleet. Colin blijft echter gespannen en komt pas richting het einde een beetje los. Tussendoor praat hij zijn stukken aan elkaar en dan richt hij zich weer helemaal op zijn orkest. Door de combinatie van zang, rap en orkest doet het misschien zelfs wat aan de Gorillaz denken die ook groots kunnen uitpakken. De leider van de Gorillaz, Damon Albarn pakte al vaker uit met succesvolle projecten. Gaat Colin Benders met zijn volgende project ook weer zo’n hoge ogen gooien? We zullen het vanzelf zien, maar eerst mag heel Nederland genieten van de Kyteman Orchestra.

Niet elke act op Dauwpop hoeft van ver te komen. Ilse DeLange mag in haar provincie ook een optreden komen verzorgen. Na een moeilijke periode heeft de zangeres zich herpakt en komt ze Dauwpop trakteren om een goede show. Haar muzikale catalogus bevat een groot aantal hits en deze krijgen de bezoekers vandaag dan ook voor hun kiezen. Er wordt veel meegezongen. Ilse is hier nog mateloos populair en of het nu om de oudere of nieuwere hits gaat, de teksten zijn overal bekend. Voor “Incredible”, “World Of Hurt” en “Miracle” draait de Dauwpopper zich niet om. Het is meezingen geblazen. Ilse doet het niet alleen. Ze wordt vergezeld door twee steengoede achtergrondzangeressen en haar band maakt het geheel compleet. Ze schroomt zich niet voor haar afkomst en in vol accent vraagt ze of we het “leeeeeeuk” vinden. Ook maakt ze van deze show gebruik om nieuw materiaal uit te proberen, want er is een nieuw album op komst. Het publiek vindt het prima, Ilse kan op Dauwpop niets verkeerd doen.

[singlepic id=16561 w=320 h=240 float=left]Ook de Amsterdammers van De Dijk weten wel hoe ze het publiek kunnen inpakken. De band blijft populair en weet meteen de aandacht te krijgen. Zanger Huub van der Lubbe zorgt wel dat de aandacht op het podium is gericht en de band speelt de een na andere hit. Zowel nummers van hun huidige album “Scherp De Zeis” als het oudere materiaal. Er is geen speld tussen te krijgen bij deze band. De jaren ervaring betalen zich op zo’n moment wel uit. Rockportaal zag de band dan ook al een aantal keer en na een aantal nummers besloten we om een kijkje te gaan nemen bij het Jagermeester Rock Stage. Hier stond The Deaf al klaar om te beginnen. De band rond Di-Rect-bandlid Spike zorgt voor een erg vermakelijke show. Daar waar veel bands vooral een heel strakke show willen neerzetten bewijst The Deaf dat het ook anders kan. Er wordt duidelijk lol gemaakt op het podium. Dat de formatie uit Den Haag komt is onmiskenbaar terug te horen. Ze eren dan ook hun helden Q´65 met een cover. Hoewel Spike natuurlijk een grote rol vervult in The Deaf is er ook ruimte voor de overige bandleden. Zo horen we voormalig Riplets-zangeres Janneke ook veelvoudig meezingen en de hoofdrol opeisen. Samen maken ze er wel een gekkenhuis van Als tijdens een break in een nummer Spike de beats van een dancetent van iets verderop hoort kan hij het niet laten om even mee te dansen en vervolgens het nummer weer verder door te spelen. The Deaf zorgt voor het grootste plezier op het podium, de leukste band van de dag.

[singlepic id=16578 w=320 h=240 float=right]De dag die zo vroeg begon kent ook een afsluiter. Terwijl op het hoofdpodium Within Temptation deze rol op zich neemt besluiten wij voor Band Of Skulls te gaan. De band is op tour door Nederland en we zijn blij dat ze ook Dauwpop aandoen. Na eerder succesvolle shows op Lowlands en voorprogramma van The Black Keys is nu Dauwpop aan de beurt. De band is binnen een korte tijd razend populair geworden en hun debuutalbum `Baby Darling Doll Face Horses´ leverde een aantal bekende hits op. Deze komen vandaag gelukkig voorbij. Nog eenmaal mogen de bezoekers meezingen. De hits `Bruises`, `I Know What I Am` en `Death By Diamonds And Pearls` ontbreken niet en ook materiaal van hun nieuwe album `Sweet Sour` mengt zich prima op deze setlist. Er zijn vandaag veel artiesten op Dauwpop waarvan een nieuw album is verschenen. Band Of Skulls bewijzen vandaag een goede afsluiter te zijn op dit podium. Hun sound is erg gewild bij het publiek en laat de tent nog eenmaal rocken. Nog eenmaal gaan de vuisten de lucht in en krijgt men de kans om te genieten van een flinke rockshow. Dan is het echt waar, Dauwpop 2012 zit er op en is het grote wachten tot de volgende Hemelvaartsdag weer aangebroken…….

[nggallery id=1389]

[nggallery id=1390]

[nggallery id=1391]

[nggallery id=1392]

[nggallery id=1393]

[nggallery id=1394]

[nggallery id=1395]

[nggallery id=1396]

[nggallery id=1397]

[nggallery id=1398]

[nggallery id=1399]

[nggallery id=1400]