Er zijn twee vragen die bij me op komen zodra ik de eerste nummers heb gehoord van ‘What Nature Started’. Waar komen deze muzikanten vandaan en hebben we hier echt te maken met een debuutalbum? Daybroke klinkt namelijk als een solide rockband die in Amerika al jaren aan de weg timmert. Ik zit er gelukkig naast.

Met Tom Sikkers als producer in de gelederen heeft de band een album gemaakt met een kwaliteit die in Nederland weinig te vinden is. Alle elf nummers klinken stuk voor stuk erg professioneel en toegankelijk. Dat is ook geen wonder aangezien leadzanger (en producer) Tom al in het verleden met onder ander de bands Wealthy Beggar en Brotherhood Foundation succesvol was. Daarnaast heeft hij zijn jarenlange ervaring met produceren gebruikt om dit album een geheel eigen sound te geven. Het resultaat mag er zijn; elf nummers die zowel muzikaal als tekstueel uitstekend in elkaar zitten.

Ondanks een eigen sound is ‘What Nature Started’ niet echt vernieuwend. Het is een stijl die vandaag door vele Amerikaanse rockbands gespeeld wordt. Echter is de muziek wel verbazingwekkend goed. Hierdoor kan de band zich uitstekend meten met de Amerikanen. Zeker voor Nederlandse maatstaven stijgen ze op veel vlakken boven de rest uit. Te denken valt aan de professionele sound, de goede zang en niet in de laatste plaats het artwork van de cd-hoes. Door de zorgvuldig uitgekozen volgorde van de nummers wordt het album geen moment saai of eentonig. Enige vraag die nu rijst is; kan Daybroke dit droomdebuut overtreffen?