Er staat een meterslange vrachtwagen buiten bij de Groene Engel. Er is geen ontkomen aan, hier is iets te doen vanavond. Dit grote vehikel behoort toe aan een van de grootste nog optredende Nederlandstalige acts die ons land rijk is. Geen wonder dat dit concert al maandenlang is uitverkocht. Wat hebben de mannen uit Amsterdam vandaag voor ons in petto? Kunnen ze het vanavond niet alleen? Laten ze de zaal weer golven of wordt het toch dansen op een vulkaan?

De Dijk behoeft dan ook absoluut geen introductie meer. Al jarenlang gaat deze band langs alle podia in het land en ondertussen hebben ze al flink wat albums uitgebracht. Hun setlist kan dan ook alle kanten uit, want nummers heeft de band genoeg. Slechts 1 nummer is zeker en dat is de intromuziek. Als Roland Show Orchestra’s  “ I Spy” geklonken heeft gaat de show van start. De band staat vanavond met acht man op het podium en trapt af met “Zwerver”. Dit nummer komt van hun laatste album “ Scherp de Zeis”, waar vanavond nog meer van zal voorbijkomen. Het is echter niet alleen recent werk wat de klok slaat. De band gooit er zonder enige moeite meteen een “Blanke Man” achteraan.

De Dijk is na al die jaren bijna geen verrassing meer. De band opereert met een grootse routine en levert zelden een slecht optreden af. Helaas is de microfoon van zanger Huub van der Lubbe echter aan het begin van de  show verkeerd afgesteld. Hierdoor klinkt zijn stem niet zoals het zou moeten, maar de techniek heeft dit euvel al snel verholpen. Het geluid start hard vanavond om zo het geroezemoes in de zaal te overtreffen. Dit is vooral merkbaar tijdens de rustige nummers in de set. De zanger begint in vol ornaat, maar na een enkele nummers gaat het jasje alvast uit. Het jasje gooit hij richting de zijkant en dit wordt meteen opgevangen door de crew. Zo werkt deze geoliede machine, zo werkt De Dijk. De band weet er vanavond een mooi feest van te maken. Wat opvalt is dat er veel nummers in de set zijn opgenomen die ook op “Hold On Tight”, het album staan, wat de band eerder opnam met soullegende Solomon Burke.

De band toont vanavond vormbehoud. De band doet eigenlijk waar ze al jaren goed in zijn. Het voortbrengen van goede songs. Echter lijkt het ze soms zo gemakkelijk af te gaan, alsof het ze niet eens heel veel meer doet. Naast de charismatische zanger zijn de blikken vanavond veelal gericht op de blazerssectie die flink getest wordt. Ook mag JB Meyers, het bandlid wat slechts 10 jaar was toen de band al was opgericht, zich vanavond duidelijk laten spreken. Deze gitaarvirtuoos geeft bestaande nummers weer een extra impuls door er allerlei riffs aan toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat het soms net weer wat anders klinkt, wat frisser. En het publiek? Dat begint gaandeweg de set ook steeds meer los te komen. Vooral als er oudere nummers worden gespeeld gaan de handen in de lucht en wordt er luid meegezongen. Het repertoire van De Dijk lijkt bijna cultureel erfgoed. Iedereen kent de hits wel. Of het nu om “ Als ze er niet is” gaat of toch om “Ik kan het niet alleen”, de band uit Amsterdam heeft de bezoekers op hun hand kan eigenlijk niets verkeerd doen.

De avond gaat dan ook eigenlijk in een rap tempo voorbij en al snel is de band met het toegift bezig. Zanger Huub geeft aan dat de band het komende jaar niet zal optreden, wat op een geheel onnodig boegeroep leidt. Vervolgens wordt al meteen naar de toekomst gekeken. De band is al bezig met nieuwe nummers die in 2014 zullen uitkomen. Het publiek van de Groene Engel te Oss krijgt alvast een voorproefje van een nieuw nummer. Bij het intro gaat het nog even de mist en er wordt opnieuw begonnen. Daar waar de zanger normaliter alle teksten uit het hoofd kent wordt er nu met een a4-tje gewerkt. Mooi om te zien hoe iets nieuws wordt geprobeerd. Vervolgens gaat de band nog even door. Hoogtepunt van vanavond is misschien toch wel de uitvoering van “Onderuit” waarin alle kracht van de band wordt gestopt. Een van de blazers blaast de longen uit zijn lijf en ook gitarist Meyers mag rijkelijk zijn instrument laten gelden. De rest van de band blijft natuurlijk niet achter, maar zoals het nu eenmaal is met deze band toont men grootse kwaliteit zonder extra op te hoeven vallen. Aan elk optreden komt echter ook een einde en dat geldt ook voor vanavond. Na ruim twee uur op het podium gestaan te hebben sluit de band af met wederom een grote hit. “Groot Hart” is dan ook een perfecte afsluiter. Mannen, tot 2014!