Ter gelegenheid van hun nieuwe album “Machinery” is de band De Staat op club tour. Deze tour bleek een groot succes, want nagenoeg elke locatie waar de band het podium betrad was uitverkocht. Vanavond is het alweer het einde van deze club tour, maar niet voordat Torre en zijn mannen het podium van de Effenaar hebben gezien……..

De avond wordt geopend door Shaking Godspeed. Deze band heeft een behoorlijk drukke tijd achter de boeg. Ze maakten al deel uit van de “Sounds of the underground”-tour die langs vele zalen trok en ook op een aantal festivals waren ze al te zien. Het is allemaal redelijk snel en succesvol verlopen met de stadgenoten van De Staat te mogen supporten, daar zeg je geen nee tegen. Zo ook vanavond waarbij de band echt als “voorprogramma” dient. De band heeft alle instrumenten letterlijk voor de spullen van de hoofdact staan en in deze opstelling werken ze nummers van hun debuutplaat “Awe” af. Hierbij ontbreekt hun hit “Godspeed” natuurlijk niet, maar de band verzuimt om er ietwat meer tempo in te houden. De nummers worden graag wat opgerekt, waardoor het soms net te lang duurt. De band speelt wel energiek en het enthousiasme weten ze duidelijk over te brengen. Het publiek in de uitverkochte Effenaar reageert dan ook goed op de klanken en samen maken ze er een mooie opwarmer van.

Het draait echter vanavond om die andere formatie uit Nijmegen. Vol trots presenteerden ze onlangs nog hun nieuwe album “Machinery” en nu is het eindelijk tijd om eens te horen hoe deze nieuwe release het live gaat doen. Als de band opkomt, valt er eigenlijk meteen iets op. Op de achtergrond van het podium toornt een grote machine. Zou deze voor decoratie zijn uitgestald of is er meer te verwachten. De Staat gaat van start en deze show staat geheel in het teken van hun nieuwe album. Veel nieuwe nummers sieren de setlist en voor het publiek is het ook even wennen. Als dan ook na een aantal nummers er eentje gespeeld wordt van het debuut “Wait for Evolution” lijkt het publiek even wat meer op te leven. De herkenning van het oude geluid doet velen goed. De nieuwe composities van de heren zijn niet verkeerd en ook hierop wordt luid geapplaudisseerd en zowaar meegezongen. De single “Sweatshop” is al een bekende, maar ook de nieuwe single “I’ll never marry you” doet het ook erg goed. De Staat blijkt het vanavond niet geheel alleen te willen doen. Er wordt een blues aangekondigd en tijdens “Meet the devil” wordt de band nog versterkt door Shaking Godspeed. De stadsgenoten hebben een goede band en het is mooi om te zien hoe dit prima uitpakt op het podium.

Er zijn meer verschillen dan enkel de twee albums van de band. Er zijn bandleden bijgekomen, waardoor het collectief nog meer instrumenten tegelijk kan inzetten. Hierdoor wordt hun sound wat breder gedragen, maar vanavond lijkt hiervan de meerwaarde wel mee te vallen en ook lijkt de snelheid er vanavond niet in te zitten.  Het is ook niet altijd even gemakkelijk om je studioalbum live evengoed te evenaren. Wel is er meer diversiteit hoorbaar in hun vernieuwde sound. Het is niet enkel zanger Torre die de boel leidt. Er zijn meer bandleden die graag van zich laten horen tijdens deze show. Ook het publiek laat zich graag horen en niet veel later geeft Torre aan blij te zijn om hun club tour in Eindhoven af te mogen sluiten.

De show van vanavond stond dan ook echt in het teken van hun nieuwe release en fans van het oude werk komen misschien ietwat bedrogen uit. Gelukkig ontbraken “The Fantastic Journey Of The Underground Man”, “Sleep tight” en “Wait for evolution” niet, waardoor er toch wat oudere tijden herleefden. De Staat is op een nieuwe manier aan de gang en wat opvalt, is dat ze een nummer soms te lang oprekken, waardoor de aandacht verzwakt. Echter weet de band op het einde van de show wel alle aandacht op te eisen. Het grote gevaarte op het podium blijkt meer dan een stukje decoratie. Langzaam begint het apparaat te piepen en draait er van alles. Op een gegeven ogenblik komt er zelfs echt muziek uit. Deze machine blijkt een werkende drummachine te zijn met een behoorlijk bombastisch geluid. Precies het geluid wat onder het afsluitende nummer “Back to the grind” past. Dit apparaat is eigenlijk net zoals De Staat zelf is: een machine die als ie eenmaal is opgestart niet meer te stoppen is!

[nggallery id=830]