De Stoeptegels + Neuroot + GBH – De Pul (Uden) 14/06/2024

Foto’s gemaakt door Jac Zwart

Afgelopen vrijdag stond Britse punk band GBH op het podium van De Pul in Uden. Dit viertal uit Birmingham heeft zich inmiddels bewezen als ware grootmeesters van de Britse punk. Als support stonden De Stoeptegels en Neuroot in het voorprogramma.

De Stoeptegels

Inmiddels is een ding zeker in het leven. Als je uit Noord-Brabant komt en graag naar punk luistert, ga je naar een concert van De Stoeptegels zodra ze weer in de buurt spelen. Dit resulteerde erin dat ik ze nog geen week eerder al in het Muziekcafé in Helmond had gezien. Wat een bak energie hadden ze daar. Deze energie hadden ze ook bij De Pul bij. Bas Groenendaal was goed bij stem en bracht mijn favoriete nummer, Pablo’s IJscobar, weer vol overtuiging. De Stoeptegels nemen zichzelf niet te serieus en weten zich door een flinke bak humor en Brabantse gezelligheid altijd weer te onderscheiden van andere punk bands. Ondanks dat ze slechts twee albums aan materiaal hebben, is iedere show anders en divers genoeg om het de moeite waard te maken om regelmatig een concertje van ze mee te pakken.

Neuroot

Vervolgens was het de beurt aan het Nederlandse Neuroot. Deze band gaat al sinds de jaren 80 mee. Helaas was dat aan de lyrics goed te merken. Instrumentaal was de band dik in orde, echter waren de teksten ietwat gedateerd en onovertuigend. Dat bederfde de pret echter niet, de band kreeg de zaal goed mee en speelde zelfs nog een nummer van Motörhead (iets wat GBH later op de avond ook nog deed). De bandleden waren goed op elkaar ingespeeld en hadden duidelijk plezier, iets waar het publiek zich bij aansloot.

GBH

Het hoogtepunt van de avond was, zoals verwacht, GBH. Een band waar ik al jaren fan van ben en nog niet eerder live had gezien. Na een bezoekje aan de bar en merch tafel, begaf ik me naar de eerste rij waar ik vol bewondering naar mijn jeugdhelden keek. Deze punks uit Birmingham bliezen niet alleen mij, maar ook de rest van de zaal omver. Een band die inmiddels al 46 jaar mee gaat en toch nog energie heeft alsof het gasten van begin 20 zijn. Klassiekers uit de rijke discografie werden vol overtuiging en met een energie die op plaat niet haalbaar is gebracht. Ik heb inmiddels een hoop Britse punk bands gezien en kan gerust zeggen dat GBH de beste show neerzette.

Tussendoor werden er wat verhalen over de nummers verteld en was er een mooie interactie tussen de band en het publiek. Als publiek zijnde zongen we luid keels mee en hadden we het allen naar ons zin. De sfeer was super, er was een dikke moshpit waar ook De Stoeptegels in te vinden waren. Mooi ook om te zien dat er steeds jongere mensen naar optredens van “oudere” bands komen. Met de nieuwe generatie punk liefhebbers gaat het helemaal goed komen. De muziek van GBH zal voort leven.

Related posts

Clamm + Bruce – The Pit’s (Kortrijk, België) 17/07/2024

Pirate Metal Party (Helmond) 14/07/2024

Hellmond Open Air (Helmond) 13/07/2024