[singlepic id=11879 w=320 h=240 float=left]Eerste band van deze Industrial / Metal avond is het uit Chili afkomstige Vigilante. Begin dit jaar heeft dit drietal het album “The New Resistance” uitgebracht, en de setlist zal in het teken staan van deze plaat. Gehuld in duisternis (letterlijk, want de lichten op het podium worden flink gedimd) en ondersteund met videobeelden welke op de achtergrond geprojecteerd worden, volgt een flink lange set welke het beste gekenmerkt kan worden als dansbare industrial en metal. De show op het podium is er een van drie heren die opgempompt zijn van adrenaline en testosteron: het macho gehalte straat er van af. Veel gepraat is er niet, af en toe een korte introductie. Vooral veel zwaar aangezette nummers, ondersteund door vette beats en strak gitaarspel. Naast eigen werk is er ook een cover: To the Hilt van niemand minder dan Die Krupps. Gezien het feit dat de muziek flink in lijn ligt met de headliner Deadcell mag gesproken worden van een geslaagde opener van de avond, die naar meer smaakt.

[singlepic id=11895 w=320 h=240 float=right]Deadcell zet de trend voort die met Vigilante gezet is: het podium blijft in het donker gehuld en ook nu wordt er gebruik gemaakt van videobeelden op de achtergrond. Door deze opstelling en het gebrek aan licht is zanger Marcus het grootste gedeelte van de tijd als silhouet zichtbaar, waarbij de beelden gedeeltelijk op zijn gelaat geprojecteerd worden. Gecombineerd met zijn nogal macaber uitziende make-up zorgt dit voor een nogal duister schouwspel, wat afgemaakt wordt door 2 energieke dames naast hem: Snowflame op gitaar en Gaia op bas. Beats & beelden zijn voor rekening van Therion69, die door de beschikbare ruimte op het podium een plekje op de achtergrond heeft gekregen, maar die het toch voor elkaar krijgt om als “energiek silhouet op de achtergrond” ook de nodige aandacht op te eisen.

Dit is mijn 19e keer dat ik de band live zien, en pas de 2e keer met drummer Koes erbij, die de band nog niet zo heel lang versterkt. Waar tijdens het eerste optreden Marcus nog de enige live muzikant was en de nadruk op visuele acts lag, is het accent in de loop der tijd steeds meer gaan verschuiven. De acts werden minder en achtereenvolgens voegden Snowflame, Gaia en Koes zich bij de band. Van Gothic/Industrial is er ook een verschuiving merkbaar naar Gothic/Metal. Resultaat: van de 19 keer is geen enkel optreden hetzelfde geweest, en het zal niet lang duren voordat ik kan zeggen dat ik ze 20 keer heb gezien: de live shows gaan gewoon niet vervelen.

[singlepic id=11885 w=320 h=240 float=center]

Sterker: de show van vanavond kan ik denk ik wel als de beste kenmerken die ik van ze gezien heb. Deadcell is al diverse malen support maar ook headliner geweest, maar vanavond is de eerste keer dat ik ze als headliner zien. In vergelijking met Vigilante staat het geluid ook duidelijk een streepje harder, wat het geluid zeker ten goede komt: strak en goed in balans. Daarbij een act die bol staat van de zelfverzekerdheid tegenover een gretig consumerend publiek wat er geen genoeg van kan krijgen en pas na een toegift van twee nummers accepteert dat het optreden nu echt afgelopen is!

[nggallery id=981]

[nggallery id=982]