In 2003 overleed de wereldberoemde zanger Johnny Cash. Zijn muziek heeft velen beïnvloed en hij heeft ook enorm veel invloed gehad op de countrymuziek. Geen wonder dat dan ook zijn muzikale erfenis anno 2011 nog steeds erg populair is. Zijn muziek komt overal voorbij en zelfs de Wereld Draait Door probeerde afgelopen seizoen een eigen “American Recordings” neer te zetten. In de Effenaar wordt ook elk jaar een mooie muzikale ode aan “The Man in Black” neergezet. Wat hebben de mannen van de Def Americans dit jaar in petto?

Voordat het antwoord hierop volgt is het tijd voor de supportact Thickshag & Marty. Het duo uit Utrecht mag de uitverkochte Effenaar gaan opwarmen voor een leuke avond. De mannen zetten een prima set neer, maar hebben het vanavond niet gemakkelijk. Hun instrumenten komen niet boven het geroezemoes in de zaal uit en ook qua zang is het volume niet opgewassen tegen de 1300 aanwezigen. Hun sound is vrij intiem te noemen en zou veel mooier overkomen in een kleiner café waarbij echte Americana-liefhebbers hun vingers wel zouden kunnen aflikken bij deze set. Wel past de show prima als opwarmer voor de Def Americans. Het publiek had het echter te druk met elkaar en dat er dan iemand op het podium bezig is zal voor hen bijzaak zijn.

Als dan ook de set van Thickshag & Marty erop zit en er even een pauze volgt is iedereen klaar om wel naar het podium te staren. Alvorens de mannen uit Eindhoven, die sinds 2008 deze Memorial Shows organiseren, van start mogen gaan wordt nog een gedicht voorgedragen. De aanwezigen die eerder al eens een Memorial Show hebben bezocht zullen dit gedicht wel vaker gehoord hebben en eerlijk gezegd wordt dit wel wat afgezaagd. Gelukkig volgt dan ook vrij snel de start van de Def Americans. Een gejuich gaat door de zaal en de band heeft meteen het publiek voor zich gewonnen. De vertolkers van Johnny Cash maken er meteen feest van.

[singlepic id=12577 w=480 h=360 float=right] De set wordt prima opgebouwd en bestaat uit veel meer dan louter de bekende nummers. Ze passeren wel de revue en iedereen zingt graag mee met “Ring of Fire”, “Walk the Line” en “(Ghost) Riders in the Sky”. Gelukkig bestaat de set uit veel meer dan een grote sing-a-long. Ook minder bekende nummers staan op de setlist, waardoor een mooier overzicht bestaat uit het muzikale oeuvre van Johnny Cash. Naast de muzikale kwaliteiten is ook de presentatie prima verzorgd. Op het podium ziet alles er prima uit en ook op de grote schermen komen veel mooie beelden voorbij, die prima passen bij deze show. Zo zien we het grote voorbeeld van de Def Americans in allerlei facetten van zijn leven.

Deze facetten komen ook op de setlist voorbij. Er wordt stilgestaan bij allerlei periodes. Zo ook de tijd waarin hij samen met June Carter Cash, zijn vrouw, samen het podium deelde. In de Effenaar hebben dan ook de Def Americans hun eigen “June” uitgenodigd om gezellig mee te komen zingen. Een schitterende performance volgt en iedereen in de zaal klapt en zingt graag mee. Het stemgeluid van de “Nederlandse Johnny” is dan ook een zeer treffende. Zou men de ogen sluiten dan zou men bij zweren dat het de echte zanger uit de Verenigde Staten betrof. De band benadert dan ook de songs genadeloos en krijgen loon naar werken. De eerder genoemde “American Recordings “ worden ook niet overgeslagen en schitterende versies van “Deliah’s Gone”, “Give My Love to Rose” volgen. Ook passeert “Hurt” en dit levert nogmaals veel applaus op.

Na dit rustige gedeelte wordt er vervolgens weer wat gas bijgegeven en begeleidt door de “Carter Family’ bouwt men op naar de climax van de avond. Er zijn al veel nummers voorbijgekomen maar aangezien er veel nummers zijn worden er nog een aantal van stal gehaald. Helaas is dan ook echt het einde in zicht. Een medley met wat bekende nummers, die eerder al voorbijkwamen wordt gespeeld en dan zit deze Memorial Show er echt op. Ook voor bandlid Gijs, want na jarenlange trouwe dienst verlaat hij de band. Een groot applaus volgt en iedereen is hem dankbaar voor de jaren dat hij de Def Americans heeft ondersteund. Na deze uiterst succesvolle avond kijken we eigenlijk alweer uit naar de volgende keer, want Cash blijft levend, met dank aan de Def Americans!

[nggallery id=1038]

[nggallery id=1039]