[singlepic id=10580 w=320 h=240 float=right]De Oude Zaal van de Melkweg oogt rustig bij binnenkomst maar zodra het voorprogramma uit het Noorden des lands begint is de zaal gelukkig een stuk voller. Mr. Wallace bestaat uit zeven leden uit Groningen en Leeuwarden en bestaat pas sinds 2009.  De band trapt af en direct zijn er wat opstartproblemen in de vorm van een niet meewerkende microfoon. Dit wordt al snel opgelost zodat leadzangeres Renske haar vocalen ten gehore kan brengen.

De sfeer zit er gelijk in met de up-tempo skaklanken van het zevental. De stijl doet me een klein beetje denken aan de vroegere No Doubtjaren. Een klein beetje. De nogal beweeglijke zangeres Renske zingt erg goed. Alhoewel ik de nummers niet ken liggen ze direct lekker in het gehoor. Na een half uurtje spelen is de zaal goed opgewarmd voor Def P. & the Beatbusters. Een geslaagd optreden van een band waar we zeker meer van gaan horen.

Om klokslag 22 uur beginnen Def P. & the Beatbusters aan hun set. De samenwerking is blijkbaar bevallen want na tien jaar ‘pauze’ is de samenwerking tussen Neerlands beste skaband en de Amsterdamse rapper (die we uiteraard kennen van Osdorp Posse) hervat. En wat een uitkomst! De heren hebben niet bepaald stil gezeten in hun ‘rustperiode’ want een nieuw album is geboren. De zaal zit inmiddels aardig vol maar is helaas niet uitverkocht. Dat kan de heren op het podium niet deren. Amenti trapt af en Def P. komt er iets later bij. Direct staat de zaal op zijn kop. Hier zijn we voor gekomen. Dit is je van het. Leuk detail is dat alle bandleden hetzelfde shirt aan hebben, het straalt eenheid uit. En dat is precies wat het is. Alles klopt namelijk aan deze samenwerking. De beats zijn retestrak en niemand durft ook maar stil te staan. De show begint met wat nieuwe nummers  waaronder de single ‘Hard op Weg’ en ‘Beter dan Dit, één van de favorieten van Def P.

[singlepic id=10606 w=320 h=240 float=left]Na een paar nummers neemt Def P. de tijd om even te babbelen. Hij geeft met een onvervalst Amsterdams accent aan dat hij het leuk vindt dat de nieuwe nummers zo goed ontvangen worden maar dat er waarschijnlijk ook mensen zijn die ook oude nummers willen horen. Daarna zet de band het uiterst aanstekelijke ‘Aangenaam’ uit 2001 in. Het is een feest der herkenning. De combinatie van scherpzinnige teksten gerapt/gezongen door Def P en zijn medeboegbeeld Amenti en aan de andere kant de dampende, strakke beats blijkt een succesformule die niets aan kracht heeft ingeboet in al die jaren. Op een gegeven moment is er een pit ontstaan met een dansende menigte die zowaar de helft van de Oude Zaal beslaat. Nadat er twee crowdsurfers de hele zaal rond zijn gegaan is het tijd voor Nachtvuur. Dit nummer uit 2008 zet de inderdaad de fik er in. De hele zaal staat in vuur en vlam en degenen die nog stil stonden konden bij dit nummer niets anders doen dan ook meebewegen.

Met deze energieke show vol reggae, two-tone-ska en ook een flinke dosis rockinvloeden laten de Beatbusters zien én horen waarom zij de beste skaband van het land zijn. En Def P, ach Def P. doet wederom waar hij ontzettend goed in is. IJzersterk rappen en de show stelen. Een gouden combinatie toen en nu nog steeds. Misschien nog wel beter.

[nggallery id=864]

[nggallery id=865]