De muziek van de band Deftones is moeilijk te definiëren. Is het nu-metal, heavy metal, hard rock of alternatief? Duidelijk is wel dat dit zesde studio-album “Diamond Eyes” weer alle genoemde muziekstijlen bevat.

Zo gaat de cd van start met drie nummers die uit je speakers knallen:  “Diamond Eyes”,  “Royal” en “CMND/CTRL”. De daarop volgende nummers “You’ve seen the butcher” en “Beauty school” zijn wat rustiger van aard. Als we weer even op adem gekomen zijn dan doen “Prince” en “Sextape” er weer een schepje bovenop. De laatste vier nummers van het album zijn weer wat toegankelijker. Hierbij is het vooral zanger Chino Moreno die de rust in deze nummers brengt maar de overige bandleden zorgen muzikaal voor een redelijk stevige begeleiding.

Het album is in zes maanden tijd gemaakt met hulp van bassist Sergio Vega (Quicksand) en producer Nick Raskulinecz (Foo Fighters, Alice in Chains). Het al eerder opgenomen album “Eros” is nooit uitgebracht vanwege het auto-ongeluk dat bassist Chi Cheng had waarna hij in coma raakte. De band heeft ervoor gekozen geen treurig maar een positief album te maken.

Dit album heeft veel weg van het succesvolle Deftones album “White Pony”. “Diamond Eyes” is een lekker afwisselend album dat groeit naarmate je het vaker luistert. De band is er, ondanks alle tegenslagen, in geslaagd een goed album af te leveren.

De Deftones zijn op 16 juni te zien in de Melkweg (Amsterdam).