Ik zag de nu-metalband Deftones voor het eerst (en het laatst) op Lowlands in 2000 . Het was een geweldig optreden en daarmee voor mij het hoogtepunt van die Lowlands. Mijn verwachtingen voor het uitverkochte optreden in Paradiso zijn dus hoog.

De band trapt af met het nummer Feiticeira waarmee het publiek ook meteen helemaal los gaat. Zanger Chino Moreno rent heen en weer op het podium en hij heeft er duidelijk zin in. Ieder nummer dat gespeeld wordt lijkt wel een hit te zijn geweest, het publiek kent ze allemaal. De sfeer en het geluid in Paradiso zijn zeer goed.

Na een aantal nummers gespeeld te hebben bedankt Chino de bezoekers voor hun komst en geeft aan dat bassist Chi Cheng vervangen is door Sergio Vega. Cheng ligt nog steeds in coma na een ernstig auto-ongeluk . Zie http://www.oneloveforchi.com voor meer informatie.

Drummer Abe Cunningham en Chino stelen met zijn tweeën de show. Ze lijken onvermoeibaar. Gitarist Stephen Carpenter, DJ/Toetsenist Frank Delgado en Sergio doen het wat rustiger aan maar niet minder verdienstelijk. Het gezicht van Stephen is amper te zien door de lange haren voor zijn gezicht. Tijdens “Be Quiet and Drive (Far away)” lijkt de vermoeidheid bij Chino toch toe te slaan en de inmiddels 36-jarige zanger vraagt zich hardop af hoe hij het nog volhoudt. Toch gaat hij er na een paar slokken drank weer vol tegenaan.

Chino blijft het publiek boeien met zijn stem die continue een afwisseling is tussen zang, krijsen en een soort van rappen. Naast het zingen speelt hij ook een aantal nummers mee op gitaar. Helaas heeft hij last van technische problemen, maar laat zich er in eerste instantie niet door afleiden. Tijdens het zingen van het nummer “Change (In the house of flies)” is hij het beu en gooit onder gejuich van het publiek lachend zijn microfoon aan de kant. Chino raapt een andere microfoon van de grond op en zingt daarmee verder.

Helaas spelen de Deftones geen nieuwe nummers, al kondigen ze op hun website wel aan weer de studio in te duiken voor een nieuw album. Na 90 minuten gespeeld te hebben en kort te pauzeren geven ze nog een toegift. Het publiek is tijdens het bijna twee uur durende optreden geen seconde “Bored” (hebben de Deftones het nummer daarom niet gespeeld?) en krijgt meer dan waar voor zijn geld!