Devin Townsend is een aparte verschijning in metalland. Waar hij zijn eerste bekendheid verschaarde als gitarist van de band Strapping Young Lad, valt hij toch het meest op met zijn soloprojecten onder de naam Devin Townsend Band of Devin Townsend Project. Hierin schrijft en produceert hij alle nummers zelf met invloeden van progressieve rock, Industrial en symfonische rock. Op het album Addicted is elke track bestempelt met een uitroepteken. Dat belooft wat…

Het eerste nummer ‘Addicted!’ pakt direct, een stevige gitaarpartij, basdrum erbij; het laat je afwachten tot wat gaat komen. Dan komt er een soort Industrial sound bij die me even doet twijfelen, maar dan gaan het nummer echt van start. De teksten zijn stevig en de agressieve stem van Devin Townsend vult de gaten in het nummer. Een sterk begin.

De daaropvolgende nummers blijven de stevige consequente gitaarpartij houden. Allerlei invloeden komen tevoorschijn, zo klinkt het nummer ‘Supercrush!’ meer richting de gothic/metal hoek. Met een zangeres die een sterk lieflijk contrast vormt met de stem van Devin Townsend die daar ineens ook een gewone rustige zangstem blijkt te bezitten.

Industrial, Gothic, Metal, Progressive Rock lopen allen door elkaar in dit album. Hier en daar geeft het een wat rommelig effect. Meerdere muziekliefhebbers zullen geraakt worden door het album, maar ook hun twijfels hebben want welke stijl heeft het nu echt?

Het nummer ‘Ih-Ah!’ brengt welkome rust met zich mee op de helft van het album. Een rustige compositie van gitaarwerk en keyboard. Een warme stem neemt je mee in het verhaal. Devin Townsend blijkt vele kanten en talenten te hebben die naarmate het album vordert steeds meer tot hun recht komen. Bij ‘The Way Home’ komt de vaart alweer snel terug, al blijft de zang op een laag pitje. Het lijkt op Devin Townsend naarmate het album vordert zelf ook meer rust lijkt te vinden in zijn nummers waardoor er meer harmonie ontstaat tussen de verschillende muziekstijlen. Een interessant album.

  1. Addicted!
  2. Universe in a Ball!
  3. Bend it like Bender!
  4. Supercrush!
  5. Hyperdrive!
  6. Resolve!
  7. Ih-Ah!
  8. The Way Home!
  9. Numbered!
  10. Awake!