We weten inmiddels wel dat de “jonkies” van DeWolff op het podium niet te stuiten zijn met hun tomeloze inzet, enthousiasme en muzikaliteit. Maar ook in de studio staan ze vol overtuiging hun mannetje.

Het debuutalbum Strange fruits and undiscovered plants uit 2009 is daar het klinkende bewijs van. Het blijft een openbaring om drie jonge knapen zulke volwassen muziek te horen maken met invloeden van met name de psychedelische rock uit de jaren 60 en vroege jaren 70. En ze spelen het ook nog eens alsof ze het hebben uitgevonden. De energie van hun optredens was goed terug te horen op het debuut. Des te verrassender is het dan ook dat de band op Orchards/Lupine gekozen heeft om eens even flink gas terug te nemen.

Op de 11 nummers die het album telt blijft het tempo opvallend laag. En dat is dan tevens het enige minpuntje van dit album omdat je als luisteraar soms verlangt naar wat meer actie. Toch verveelt dit album werkelijk geen seconde. Vooral tijdens de lang uitgesponnen nummers als Diamonds, Everything everywhere en het sublieme The pistol valt er genoeg te genieten. Muzikaal is de band enorm gegroeid. Zeer overtuigend en smaakvol spel van zanger/gitarist Pablo van de Poel die niet alleen op gitaar de show steelt maar ook als zanger grote progressie gemaakt heeft. Zijn broertje Luka doet  het op de drums al niet veel minder indrukwekkend en het Hammond orgel van Robin Piso dendert en gromt heerlijk door de nummers heen.

De al eerder genoemde lange nummers eisen weliswaar de meeste aandacht op, toch mogen juweeltjes als het wonderschone Higher than the sun en de heerlijk groovende tracks Evil and the midnight sun en Love in C minor niet onvermeld blijven. Orchards/Lupine is een totaal ander album geworden dan ik had verwacht en dat maakt het eigenlijk alleen maar leuker. Je vraagt je alleen af waar het in de toekomst naar toe moet gaan met DeWolff. Het niveau is op deze jonge leeftijd al zo hoog dat het moeilijk voor te stellen is hoe goed ze over vijf of tien jaar wel niet kunnen zijn. Een band om te koesteren!