DI-RECT bestaat alweer bijna 20 jaar en heeft een grote reeks radio- en liveklassiekers in de achterzak. Het begon met hits als ‘Just the Way I do’ en ‘Inside my Head’ en al snel was de band al niet meer weg te denken uit het Nederlandse muzikale landschap. Vele albums, diverse top 10 hits, talloze awards en vooral meer dan 1500 liveshows in binnen- en buitenland. DI-RECT behoort al jaren tot de Nederlandse top.

De afgelopen tijd heeft de band zichzelf in een nieuw jasje gestoken. De sound is dansbaar, opzwepend en klinkt alsof je er live bij bent, zo bewijst de single ‘Devil Don’t Care’. Vandaag staat DI-RECT in een uitverkocht Openluchttheater de Goffert in Nijmegen en kunnen we deze sound live aanschouwen. Als de poort opengaat, rent een groepje fans naar binnen om een plekje vooraan te bemachtigen. De Goffert stroomt langzaam vol en dan is het wachten op de Haagse muzikanten.

De band komt aanlopen en wordt met luid applaus verwelkomt op het podium. Zanger Marcel Veenendaal blijft voor het publiek staan, de bandleden nemen hun plek in, het publiek wordt stil en dan is het showtime. Er wordt geopend met de nummers Come Into The World en Still Life. De muzikaliteit van de band wordt vanavond naar een nog hoger level gebracht door de samenwerking met een strijkkwartet en drie blazers. Marcel beweegt als een soort spirituele dirigent over het podium en verbindt zo alles tot een prachtig geheel.

Gitarist Frans ‘Spike’ van Zoest springt niet stuiterend over het podium, zoals in de jongere jaren veelal het geval was. Er wordt door iedereen op een hele sterke en gecontroleerde manier muziek gemaakt. Je ziet hoe bassist Bas van Wageningen geniet van het samenspel en zoveel rust uitstraalt tijdens het spelen. Jamie Westland zit vol energie achter zijn drumstel, maar ook bij hem zie en hoor je hoe enorm de band is gegroeid. Sinds drie jaar behoren daarnaast gitarist Paul Jan Bakker en toetsenist Matteo Iannella tot de vaste bezetting en deze samenstelling op het podium is een verrijking in vele opzichten.

Het publiek geniet van de kleine intieme momenten, evenals de grotere bombastische nummers. Young Ones wordt uit volle borst meegezongen en er wordt ‘zittend bewogen’ op Devil Don’t Care. Ondanks dat er genoeg mooie rustige nummers worden gespeeld, merk je dat iedereen het moeilijk vindt om te blijven zitten. Marcel voelt dit aan en tijdens het aankondigen van Ricochet vraagt hij of iedereen wil gaan staan. Hij heeft zijn zin nog niet afgemaakt of de hele tribune staat op, de muziek begint en er wordt volop gedanst.

Van het ene uiterste naar het andere, want vervolgens wordt All In Vain gespeeld. Marcel en Spike starten het eerste gedeelte samen vooraan het podium, met enkel een akoestische gitaar en een microfoon. Klein en intiem. De strijkers vallen halverwege in en de rest van het nummer brengt iedereen weer samen. Natuurlijk wordt de hit Times Are Changing niet overgeslagen en de set eindigt met de single With A Little Help. En met dank aan deze feel good song, de gemoedelijke sfeer en bovenal de muzikale kwaliteiten en positieve uitstraling van een van de beste bands die we momenteel in Nederland hebben, zal iedereen met een goed gevoel naar huis zijn gegaan.