Dickey Betts is een van oprichters van de legendarische Allman Brothers Band en wordt beschouwd als een van de grondleggers van het Southern Rock génre. Zonder The Allman Brothers Band hadden bands als Lynyrd Skynyrd waarschijnlijk nooit bestaan.

Toch zijn er op het podium grote verschillen tussen The Allman Brothers Band en de overige Southern Rock bands. Bij groepen als Lynyrd Skynyrd, Molly Hatchet en The Outlaws (om er maar een paar te noemen) draait het allemaal om de nummers. Dat wil zeggen, intro, couplet, refrein, gitaarsolo, couplet, refrein, solo, einde. Bij The Allman Brothers Band gaat het maar om een ding, improvisatie. Lang uitgesponnen nummers met eindeloze gitaarsolo’s waren (en zijn nog steeds) het handelsmerk van de band.

Midden jaren zeventig richtte Betts zijn eigen band op genaamd Dickey Betts & Great Southern. Een paar goede albums waren het resultaat. In 1978 toerde hij daarmee in Europa en werden er opnames gemaakt voor het legendarische programma Rockpalast. Op deze dubbel cd staan opnames van dat concert evenals opnames van een optreden dertig jaar later.

Op het podium draaide het bij Betts & Great Southern ook om improvisatie en lange gitaarsolo’s. Je moet ervan houden maar het gitaarwerk is van hoog niveau. Vooral In memory of Elisabeth Reed is een hoogtepunt, en dan met name de uitvoering uit 1978. Het nummer staat namelijk twee keer op dit album maar de versie uit 2008 is een tikkie minder. Een pluspunt van deze release is dat er maar twee nummers zijn die er dubbel op staan. Naast In memory of Elisabeth Reed geldt dat ook voor het bekende Ramblin’ man. Nummers die Betts uiteraard “verplicht” is te spelen. Het bekende en mooie Jessica ontbreekt natuurlijk ook niet.

Liefhebbers van Betts en de Allman Brothers kunnen dit album blind aanschaffen. En ben je nog niet zo bekend met Dickey Betts & Great Southern dan is deze cd een prima introductie.