Met een line-up van achtereenvolgens Sin7Sins, Deadcell & die Krupps is de grootste gemeenschappelijke deler dat ze allemaal geencommerciële en/of mainstream muziek maken, maar daar houden de overeenkomsten eigenlijk wel op. Vooruitzichten bij aanvang is dus een gevarieerd aanbod van bands welke allemaal toch wel raakvlakken met de gothic industrial / underground hebben.

[singlepic id=9964 w=320 h=240 float=left]De eer van openingsact valt te beurt aan het gezelschap van Sin7Sins, met de opvallende verschijning van Lotus als frontvrouw / zangeres. De groep omschrijft zichzelf als een metal band, en waar dan al vaak de vergelijking met female-fronted metal bands als Epica en Within Temptation gemaakt wordt, blijkt dit geheel niet het geval te zijn. De band kent geen oneindige afwisseling van bombastische stukken, maar speelt een stukje strakke en snelle metal, leunend op nummers met flinke tempowisselingen en naast de zang van Lotus een aangename aanvulling van gitarist Gen. De nummers komen allemaal erg toegankelijk over en liggen meteen lekker in het gehoor, waarmee de band een goede openingsact neerzet in het helaas slechts langzaam vollopend Dynamo.

[singlepic id=9980 w=320 h=240 float=right]Deadcell ken ik intussel al wat jaartjes, en ik zal intussen zo’n 20 optredens van de band gezien hebben. Waar bij de eerste try-out de sound nog voornamelijk Gothic Industrial was, en de live performance voor een groot gedeelte bestond uit aankledingsacts bij de nummers in de vorm van dansers, kent de band in de loop der tijd een metamorfose, zowel qua muziek maar ook qua performance: naast de nog duidelijke gothic industrial invloeden begint metal een steeds grotere rol te spelen. Dansers hebben plaats gemaakt voor “echte” muzikanten in de vorm van Snowflame op gitaar en Gaia op bas, en dit optreden is mijn eerste waarbij ik Koes achter drums meemaak. De band is goed op dreef, en zet een strakke en energieke show neer waarbij nummers van alle albums de revue passeren. Het blijft mij nog steeds boeien om deze band live te zien, en dat zegt zeker wat over de show die ze neerzetten!

[singlepic id=9998 w=320 h=240 float=left]Die Krupps bestaan 30 jaar, en vanavond is de enige en dus exclusieve show in NL. De band is in 1980 opgericht door Jürgen Engler and Bernward Malaka, en de eerste is nog steeds verantwoordelijk voor de zang. Hun genre laat zich omschrijven als electropunk / progressive rock / EBM / heavy metal, en de band kent diverse albums waarin de muzikale nadruk op verschillende stromingen ligt: hierdoor weet de band een eigen sound te creeeren zonder in herhaling te vallen.
Het langzaam vollopen van Dynamo heeft zich helaas doorgezet en van een uitverkochte zaal is bij lange na geen sprake. Desalniettenim geen reden voor de heren om het maar rustig aan te doen: er volgt een optreden van zo’n 5 kwartier waarin naast enkele nieuwe nummers zo’n beetje alle bekende oude nummers voorbijkomen. Helaas moet ik concluderen dat mijn favoriet “Germaniac” vanavond niet op de setlist staat, maar er blijft genoeg over voor een vette act. Wat wel opvalt: de nummers die voor “metal” door moeten gaan, klinken vanavond heel anders: de gitaar staat stukken zachter en de sound is veel meer EBM. Geen compleet andere nummers, maar toch wel een andere “finishing touch”, wat het optreden m.i. zeker een meerwaarde meegeeft!

Setlist Die Krupps: Dawning of Doom – Isolation – Hi Tech – Als waeren wir fuer immer – Der Amboss – Dr. Mabuse – Beyond – Blood Money – Crossfire – Great Divide – Metal Machine Music – To the hilt – Fatherland – Machineries of Joy – Bloodsuckers.

[nggallery id=817]

[nggallery id=818]

[nggallery id=819]